Hlavní obsah

Nové vedení Karlovarského kraje nezvolili ani napotřetí

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani napotřetí nezvolili ve čtvrtek dopoledne zastupitelé Karlovarského kraje nové krajské vedení. Důvodem je spor o pozici hejtmana a složení devítičlenné krajské rady. Další jednání se uskuteční v úterý 1. prosince.

Článek

Na jedné straně stojí blok 21 zastupitelů za STAN, Piráty, Místní, VOK a SNK1 a na druhé pětičlenná koalice ODS a KDU-ČSL s jednou zastupitelkou za SNK 1. Jednadvacítka dosud navrhovala koalici okolo ODS post prvního náměstka hejtmana, radního a uvolněného zastupitele. Pětičlenná koalice by ale ráda měla hejtmana a dva radní a v jedné z dalších nabízených variant tři radní z devíti. To ale Jednadvacítka dosud odmítala s tím, že by takové rozložení sil nebylo spravedlivé vůči ostatním partnerům. Hejtmana chce přitom nominovat sama, vzhledem k tomu, kolika hlasy disponuje.

Lídr STAN Petr Kulhánek na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva vyslovil přesvědčení, že do dalšího pokračování ustavujícího jednání bude nalezena shoda na nové personální podobě krajské vlády. Již dříve se totiž obě strany dohodly na programu, koaliční smlouvě i na obsazení výborů a komisí, tedy poradních orgánů kraje. Zbývá tedy dořešit jen podobu rady kraje. Pokud by se to podařilo, měla by koalice 26 hlasů ve 45členném krajském zastupitelstvu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zleva Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO) a Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Mimo tato jednání je dosud vítězné hnutí ANO (13 mandátů), vůči kterému se už před volbami STAN vymezil. Dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO) na přerušeném jednání oznámil, že budou oslovovat opět všechny strany úspěšné v říjnových krajských volbách k novému koaličnímu jednání. Vyslovil přitom přání, aby už blok Jednadvacítky nebyl jednotný jako dosud.

Do zastupitelstva se dostalo ještě SPD (4 mandáty), s kterým je ochotné sednout k vyjednávacímu stolu právě hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám