Hlavní obsah

Formulář poslalo 900 tisíc lidí, sečetly se skoro dva miliony obyvatel

Novinky, ČTK, bož

Český statistický úřad (ČSÚ) dostal ve sčítání lidu zatím přes 900 tisíc elektronických formulářů. Online se sečetlo dosud asi 1,9 milionu lidí. Tato diskrepance je dána tím, že v jednom formuláři se může sečíst více lidí najednou. Údaje poskytl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Foto: Novinky

V sobotu začalo on-line Sčítání lidu 2021

Článek

Sčítání začalo v sobotu. Kvůli problémům musel úřad elektronické formuláře na půl dne odstavit.

Sčítání, které je pro 10,7 milionu obyvatel Česka povinné, potrvá do 11. května. Na vyplnění elektronických formulářů měli mít lidé původně čas dva týdny do 9. dubna. ČSÚ v neděli oznámil, že termín prodlužuje.

Online sčítání lidu se prodlouží o měsíc

Domácí

Od 17. dubna pak bude možné vypisovat papírové formuláře. Podle původního plánu je měli dostat jen ti, kteří se nesečtou online. Obě sčítací možnosti – přes internet i do papírového tiskopisu – ale budou nakonec souběžně.

O případné náhradě za problémy při elektronickém sčítání začne ČSÚ s dodavateli jednat až po skončení celého sčítání. Poté se teprve škody vyčíslí, řekl šéf úřadu.

Rojíček kvůli víkendovým problémům po zahájení online sčítání rezignaci nezvažuje. Podle něj k ní není zásadní důvod. „Problémy se stávají. Mou manažerskou odpovědností je dokončit sčítání bez problémů,” uvedl šéf ČSÚ.

Sčítání lidu: Účast je povinná, za bojkot hrozí tučná pokuta

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám