Hlavní obsah

Sčítání lidí opět funguje. Za výpadek mohl dodavatel, uvedl předseda ČSÚ

Český statistický úřad (ČSÚ) eviduje k nedělnímu ránu zhruba 300 tisíc odeslaných elektronických formulářů pro on-line sčítání obyvatel. ČTK to řekl předseda úřadu Marek Rojíček. Spuštění sčítání provázely v sobotu problémy, systém většinu prvního dne nefungoval. Podle Rojíčka ale od sobotního večera funguje sčítání bez problémů.

Foto: otisk z www.scitani.cz, Novinky

Oznámení na webu ke sčítání lidu: Omluvte prosím dočasnou nedostupnost aplikace pro vyplnění elektronického sčítacího formuláře

Článek

Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu, od brzkého rána však měl systém výpadek kvůli chybě v modulu pro vyplňování adres, což způsobilo jeho přetížení. ČSÚ po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář. Problémy byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil Rojíček. „Od té doby běží systém bez problémů,” řekl předseda.

Podle Rojíčka byl sobotní výpadek vinou dodavatele. Ten má podle něj ve smlouvě sankci 20 tisíc korun bez DPH za každých 15 minut nedostupnosti systému. Firma OKsystem, která je dodavatelem některých komponent celého systému, mimo jiné právě modulu pro vyplňování adres, v sobotu v prohlášení uvedla, že celý systém byl opakovaně v předstihu důkladně otestován, a to včetně řady zátěžových testů.

Babiš: Nefunkční sčítání lidu je odpovědnost šéfa ČSÚ

Domácí

On-line sčítání lidu mělo podle původních plánů skončit 9. dubna. Rojíček ČTK řekl, že úřad jedná o prodloužení termínu, aby mohli formuláře on-line vyplnit všichni, kdo o to mají zájem. Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Sčítání lidu opět zadrhává. Po opravě se problémy vracejí

Domácí

Sobotní výpadek by měl předseda ČSÚ v pondělí vysvětlovat také na zasedání vlády. Premiér Andrej Babiš (za ANO) uvedl, že nefunkční elektronické sčítání lidu je odpovědností Rojíčka. Výpadek kritizovali i opoziční politici. Připomínali problémy se systémem pro prodej elektronických dálničních známek. Obdobně se vyjádřili i IT odborníci.

Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Reklama

Výběr článků

Načítám