Hlavní obsah

Online se sečetlo už 1,5 milionu lidí. Nemusí to jít hladce, upozornila Voldánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při velkém zájmu nemusí systém k online sčítání lidu fungovat hladce, upozornila v neděli v tiskové zprávě mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Sčítání začalo v sobotu, ale systém přes den kvůli přetížení nefungoval. Český statistický úřad (ČSÚ) ho proto prodlouží až do 11. května, původně mělo skončit 9. dubna a poté se měli lidé sčítat jen pomocí papírových formulářů. Do nedělního večera se sečetlo už 1,5 milionu lidí.

Foto: ČSÚ

Web ke sčítání lidu

Článek

„Technici v systému během víkendu provedli změny k navýšení kapacity. Přesto může při extrémně vysokém vytížení docházet k delším odezvám aplikace,” uvedla Voldánová.

Sytém měl v sobotu od brzkého rána výpadek kvůli chybě v takzvaném našeptávači adres, což způsobilo přetížení systémů. ČSÚ sčítání po osmé hodině pozastavil, aby ho opět spustil po 17:00. Voldánová v neděli upozornila, že lidé mohou mít i dál se sčítáním problémy.

Začalo sčítání lidu. Jak na to a co hrozí, když se nezapojíte

Domácí

„Ve chvíli, kdy sčítací formulář vyplňuje najednou více než 150 tisíc osob, jsou zájemci o sčítání na tuto skutečnost upozorněni. V takových případech jim je doporučeno zkusit se přihlásit později, až se fronta uživatelů uvolní,“ poznamenala.

Do nedělního odpoledne večera se sečetlo už 1,5 milionu lidí.

„Statisíce vyplněných dotazníků se podařilo zpracovat navzdory tomu, že provoz byl dočasně postaven z preventivních důvodů mimo provoz, a to kvůli chybě na straně dodavatele systému online formuláře, společnosti OKsystem,” doplnila Voldánová.

Odborníci: Kolaps sčítání lidu jen zvýraznil problémy státu s IT

Internet a PC

Formulář pro sčítání je nyní možné vyplňovat na webu nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka je provoz všech systémů i nasazení zaměstnanců a dodavatelů maximální. „Sledujeme provoz a zájemce o vyplnění elektronického formuláře aktivně informujeme o aktuálním vytížení aplikace,” uvedl.

Kvůli výpadku, ale i kvůli rozložení zátěže bude termín pro online sčítání prodloužen, a to až do 11. května. Původně mělo skončit 9. dubna, od 17. dubna do 11. května se pak měli lidé sčítat pomocí papírových formulářů.

Online sčítání lidu se prodlouží o měsíc

Domácí

Sčítání je povinné. Ti, kteří se nesečtou online, budou vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám