Hlavní obsah

Sčítání lidu opět zadrhává. Po opravě se problémy vracejí

Aktualizováno

Formulář pro sčítání lidu na internetových stránkách www.scitani.cz začal v sobotu odpoledne po ranních problémech opět fungovat. Jenže po šesté hodině se zase objevily problémy.

Foto: otisk z www.scitani.cz, Novinky

Oznámení na webu ke sčítání lidu: Omluvte prosím dočasnou nedostupnost aplikace pro vyplnění elektronického sčítacího formuláře

Článek

„Systém je v současnosti velmi vytížen, doporučujeme sečíst se později. Zájem o sčítání online je v tuto chvíli enormní (přibližně 170 tis. lidí najednou). Omlouváme se za případná zdržení a děkujeme za trpělivost,” uvedl Český statistický úřad na svém Twitteru.

Krátce po půlnoci šlo do formuláře na sčítacím webu zapisovat, ráno však už ne.

Šéf ČSÚ Marek Rojíček na brífinku v půl druhé uvedl, že příčinou výpadku je závada modulu pro vyplnění adres, která zapříčinila zahlcení databázových serverů. Vyloučil, že by důvodem výpadku on-line sčítání obyvatel byl kybernetický útok.

„Za výpadek se omlouvám a mrzí nás o to více, že jsme formu on-line sčítání propagovali jako zásadní, což ale stále trvá,” dodal. Dodal, že sčítání bude obnoveno v průběhu soboty.

Babiš: Nefunkční sčítání lidu je odpovědnost šéfa ČSÚ

Domácí

Úřad uvedl, že sčítání zastavil po osmé hodině ráno. „Elektronický sčítací formulář je dočasně nedostupný kvůli enormnímu zatížení systému. Kvůli předchozí nedostupnosti je od dnešních 8:15 hodin pozastaven,” uvedl ČSÚ kolem deváté ráno na Twitteru.

„Z preventivních důvodů jsme přikročili k uzavření formuláře do chvíle, než situaci důsledně vyhodnotíme a podnikneme kroky nutné k dalšímu bezpečnému provozu,“ doplnil mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Začalo sčítání lidu. Jak na to a co hrozí, když se nezapojíte

Domácí

Rojíček už dříve serveru iRozhlas.cz řekl, že pokud systém lidem přestal fungovat během vyplňování informací, bude možná nutné údaje zadat znovu.

„Pouze pokud si občané v průběhu vyplňování formuláře uložili pod heslem, tak by se potom k němu mohli vrátit,” vysvětlil.

Podle něj Rojíčka zaznamenal úřad první problémy okolo 6:00 ráno, ještě předtím stihli lidé odeslat několik tisíc formulářů.

K údajům ze sčítání se berňák nedostane

Domácí

Do elektronického formuláře by se lidé měli přihlásit číslem občanského průkazu či pasu, přes bankovní nebo elektronickou identitu či přes datovou schránku, přihlásit se však nebylo od rána možné ani jedním z možných způsobů.

Formulář má být možné vyplnit na webu, nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ti, kteří se nesečtou on-line, budou od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy. Dostanou je na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám