Hlavní obsah

Fiala: Za jmenování Lipavského si Zeman žádné podmínky nekladl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman nepodmínil jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí žádnými konkrétními podmínkami, řekl v úterním ranním rozhovoru pro Radiožurnál designovaný premiér Petr Fiala (ODS). Zeman v pondělí po společném jednání s Fialou změnil původní postoj, Fialovu vládu jmenuje v původním navrhovaném složení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

„Ne, pan prezident si podmínky takto formulované nekladl,” odpověděl Fiala na dotaz Radiožurnálu, zda „výměnou” za jmenování Lipavského do čela ministerstva zahraničí žádal Zeman například větší vliv na zahraniční politiku.

Lipavský se podle něj stejně jako všichni další ministři jeho vlády budou řídit koaliční smlouvou. „Kde zrovna ty věci, které panu prezidentu vadily, jsou ošetřeny,” dodal.

Zeman v pátek v písemném prohlášení přes svou kancelář oznámil, že z navržených kandidátů na nové ministry nejmenuje právě nominanta Pirátů Lipavského. Zdůvodnil to výhradami vůči jeho kvalifikaci a vzdělání. Podle ústavních právníků však na takový krok nemá za těchto okolností prezident žádné zákonné právo.

Fiala vyhrál první velkou bitvu. Zeman ustoupil, jeho vládu jmenuje celou

Domácí

Po pondělní schůzce s Fialou však Zeman otočil. Co konkrétně nakonec hlavu státu přimělo k tomu změnit své původní rozhodnutí, Fiala neuvedl. „Rozhodující bylo, že pan prezident si uvědomil, že spor před Ústavním soudem, spor dvou institucí a klíčových osob politické scény není to, co by Česku v této situaci prospělo.”

Spor o kompetence zůstává

Právě na Ústavní soud se Fiala hodlal v případě nejmenování Lipavského obrátit s kompetenční žalobou. Spor o kompetence premiéra a prezidenta při jmenování vlády podle něj stále trvají. „Tyhle otázky do budoucna zůstávají, je na politické reprezentaci, jak tuto situaci vyjasnit. Nemyslím si, že nejlepší způsob je přes Ústavní soud,” dodal Fiala.

S hlavou státu se chce Fiala podle svých slov scházet a debatovat častěji, než bylo u premiérů v posledních letech zvykem. „To, že se chceme pravidelněji scházet, je od začátku moje přesvědčení. Není možné, aby se premiér s prezidentem nebavili,” dodal Fiala.

Fiala: Nominace měnit nebudu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám