Hlavní obsah

Farský se drží poslaneckého křesla zuby nehty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Jan Farský (STAN) nesloží mandát kvůli půlroční stáži na univerzitě v americkém Oregonu. A to i navzdory koaliční smlouvě Pirátů se STAN, kde je funkce poslance označována za prioritu. Uvedl, že má i podporu premiéra Petra Fialy (ODS). Veřejnost přitom od poslance očekává poslaneckou práci, a ne dlouhodobé pobyty za oceánem. Před volbami Farský o půlroční pauze nehovořil.

Jan Farský: To není výlet, to je vědecká stážVideo: ČTK

 
Článek

„Když jsem se ptal pana premiéra, zda mám mandát složit, tak říkal, že pro to nevidí důvod. Bude rád, když budu na hlasování o důvěře,“ řekl Novinkám.

„Není to výlet. Je to vědecká stáž,“ podotkl na tiskové konferenci s tím, že skutečnost dále probíral s Jakubem Michálkem i s Petrem Pithartem, který ho na danou stáž doporučil.

Farský stáží v USA porušuje koaliční smlouvu

Domácí

„Lidi, se kterými jsem to probíral, tak naopak říkali, že to, co by bylo úplně špatně, by bylo odstoupení. Jsi zvolen, je to půlroční stáž ze čtyřletého období a podvod na voličích by bylo právě to odstoupení, ne setrvání ve funkci,” hájil se svérázně Farský.

Novinkám dále sdělil, že na svém postoji trvá. „Ani s mírným odstupem bych nic na svém rozhodnutí a vyjádření neměnil," doplnil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ODS a premiér Petr Fiala a první místopředseda hnutí STAN Jan Farský. Právě podporou premiéra se Farský zaštiťuje.

Farský v pondělí oznámil, že pozici šéfa poslanců STAN opustí právě kvůli půlroční stáži. A ubezpečil, že v případě zásadních hlasování ve Sněmovně je připraven kdykoliv přiletět zpět. Při stáži bude posílat poslanecký plat několika neziskovým organizacím.

„Není to porušení koaliční smlouvy“

Nyní také rozporoval pasáž koaliční smlouvy mezi Piráty a STAN, kde se mezi povinnostmi kandidáta uvádí, že „bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času“.

Rakušan: Chci proti Babišovi silného vyzyvatele

Domácí

Podle Farského to neznamená, že by se měl vedle postu šéfa klubu vzdát i mandátu poslance. „Nevidím v tom porušení koaliční smlouvy, probíral jsem to i s mojí náhradnicí. Ta je od Starostů, stejně jako čtyři mí další náhradníci jsou od starostů. Neměnilo by to ani poměry, co se týká velikosti klubů,“ pokračoval Farský.

Gazdík: Využijeme ho jako experta

Podle ministra školství a stranického kolegy Petra Gazdíka budou Farského ostatní poslanci využívat k nejrůznějším konzultacím.

Gazdík: Bartoš byl podprůměrný. Piráti vystrašili lidi

Domácí

„Jsme připraveni využívat zkušeností Jana Farského jako experta, například v otázkách exekucí. Budeme s ním i na dálku některé věci komunikovat,“ řekl Novinkám.

Anketa

Měl by Jan Farský kvůli půlroční stáži v USA rezignovat na poslanecký mandát úplně?
Ano, práci poslance nemůže zároveň se zahraničním studiem vykonávat plnohodnotně.
93,3 %
Ne, stačí, že bude přilétat na klíčová hlasování.
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 83847 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám