Hlavní obsah

Farský stáží v USA porušuje koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle šéfa STAN Víta Rakušana by byla škoda, kdyby se poslanec za hnutí Jan Farský vzdal mandátu kvůli svému půlročnímu pobytu ve Spojených státech. Zda toto rozhodnutí přijmou i voliči, rozhodnou podle Rakušana příští volby. Předseda Pirátů Ivan Bartoš k tomu uvedl, že odpovědností politika je vykonávat mandát, jak slíbil voličům. Jako prioritu uvádí výkon mandátu také smlouva koalice Pirátů s STAN.

Záznam: Tisková konference Jana FarskéhoVideo: psp.cz

 
Článek

Důvodem k pobytu Farského v USA je vědecký projekt. „Vnímám to jako velký přínos nejen pro jeho profesní růst, ale i pro naše hnutí,“ uvedl k tomu pro Novinky Rakušan.

„Myslím, že by byla škoda, aby se kvůli tomu vzdal čtyřletého mandátu, tento postoj sdílí i předseda vlády Petr Fiala. Jestli toto rozhodnutí přijmou i voliči Jana Farského, to ukážou další volby. Já věřím, že ano,“ doplnil.

Farský odlétá na půl roku studovat do USA. Na klíčová hlasování přiletím, slibuje

Domácí

V koaliční smlouvě mezi STAN a Piráty, kteří šli do voleb společně, si přitom strany slíbily, že jejich případní úspěšní kandidáti budou brát práci poslance či vládního člena jako prioritu.

„Zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času; z funkcí zastupitelů na obci či kraji je přijatelný souběh s nejvýše jednou neuvolněnou funkcí,” stojí ve smlouvě, jak si všiml server Seznam Zprávy.

„Premiér byl informován”

Pokud jde o premiéra Petra Fialu (ODS), vyjádřil se k situaci prozatím jen mluvčí vlády Václav Smolka.

PŘEHLEDNĚ: Jak od úterý fungují karantény a izolace

Domácí

„Pan Farský o tom pana premiéra informoval s tím, že ho ujistil, že bude na všech důležitých hlasování přítomen. Víc k tomu v tuto chvíli nemám,“ uvedl pro Novinky.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

Adamová: Odpovědnost jen na STAN

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nyní stojí v čele Sněmovny, vyjádřila pro poslancův postoj pochopení. „Chápu dilema kolegy Farského, který nechce složením poslaneckého mandátu zklamat důvěru svých voličů,“ napsala Novinkám.

Rozhodnutí i odpovědnost za něj je podle ní ovšem na poslaneckém klubu hnutí STAN.

Na klíčová hlasování přijede 

Farský do Spojených států přitom odjede již ve čtvrtek, tedy zhruba tři měsíce poté, co byl zvolen poslancem. A zůstane tam půl roku.

Fulbrightova komise totiž podpořila jeho projekt How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for Next 25 Years of EU?, který bude moci díky stipendiu realizovat na Oregon State University.

„Rezignuji na post předsedy klubu STAN a zároveň během svého pobytu v USA budu odvádět svůj poslanecký plat neziskovým organizacím,“ uvedl ke svému odjezdu místopředseda STAN Farský.

Předsedou klubu STAN zvolili jeho členové opět Jana Farského

Domácí

K tomu, zda a jak bude vykonávat práci poslance, se nevyjádřil. Ve Sněmovně je i členem organizačního výboru. Nicméně slíbil, že v případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo jeho osobní přítomnost, kdykoli přiletí zpět.

Novinky k tomu oslovily i šéfa Pirátů Ivana Bartoše, jehož strana kandidovala ve volbách do Sněmovny společně s hnutím STAN. „Obecně je primární odpovědností každého politika vykonávat svůj mandát tak, jak slíbil voličům,“ napsal k tomu v SMS.

Reakce další šéfů vládních stran včetně premiéra Fialy Novinky shánějí.

Anketa

Měl by Jan Farský kvůli půlroční stáži v USA rezignovat na poslanecký mandát úplně?
Ano, práci poslance nemůže zároveň se zahraničním studiem vykonávat plnohodnotně.
93,3 %
Ne, stačí, že bude přilétat na klíčová hlasování.
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 83847 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám