Hlavní obsah

Exposlankyně ANO Lorencová se vyznává ze sympatií k Putinovi

Právo, zr

Bývalá poslankyně za hnutí ANO a exnovinářka Jana Lorencová tapetuje svou zeď na Facebooku fotografiemi ruského prezidenta Vladimira Putina a ptá se svých sledujících, zda smí říci nahlas, že mu věří. Nejvyšší žalobce Igor Stříž už na konci února varoval, že tomu, kdo bude podporovat invazi na Ukrajinu nebo čelné představitele Ruské federace, hrozí až tři roky vězení. Policie podle informací Práva a Novinek dosud zahájila trestní řízení ve 25 případech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exposlankyně za hnutí ANO Jana Lorencová (snímek z roku 2015)

Článek

„Prosím, poraďte mi. Smím napsat nebo říct nahlas, že věřím Putinovi, nebo tím riskuji kriminál?“ ptala se Lorencová minulý týden svých sledujících na Facebooku.

Kromě Putinových lichotivých fotografií Lorencová na Facebooku sdílí také apely, aby Češi přestali dodávat Ukrajině zbraně: „Český národe, přestaň být zbrojnicí Ukrajiny, jinak se vyplní proroctví moudrých, že Praha bude roznesena na koňských kopytech. Možná se už plní.“

Foto: Facebook Jany Lorencové

Zveřejňuje také příspěvky o tom, že právě probíhá „dobývání Ruska jako poslední bašty světového míru“.

Foto: Facebook Jany Lorencové
Foto: Facebook Jany Lorencové

Lorencová sdílela i výsměšnou poznámku k fotografii, na které záchranáři vynášejí z porodnice zraněnou těhotnou Ukrajinku, která posléze, stejně jako její dítě, zemřela. „Těhotnou UKR v TV ukazují už týden. Záběr porodnice, ani zdravotníci nikde. To ji pořád v těch nosítkách nosí? Mají nás za blbce.“

Foto: Facebook Jany Lorencové

Novinky oslovily Lorencovou přes sociální síť s žádostí o vyjádření, ale bez reakce. Na podporu Ruska na Facebooku vystupuje exposlankyně za ANO už delší dobu.

Loni kritizovala, jakým způsobem se vláda postavila ke kauze Vrbětice, vadilo jí i to, že bylo Rusko vyloučeno z tendru na dostavbu Dukovan. „Chce se mi plakat studem nad ubohostí národa, který dokáže nečinně přihlížet zhovadilostem před ruskou ambasádou,“ napsala například v dubnu loňského roku, kdy byli kvůli kauze Vrbětice vyhoštěni ruští diplomaté.

Policie má už 400 podnětů k šetření schvalování agrese

Lorencová byla poslankyní ANO ve volebním období 2013 až 2017 za Moravskoslezský kraj. Zároveň byla místopředsedkyní Kontrolního výboru Sněmovny a Stálé komise pro kontrolu GIBS. V Poslanecké sněmovně však nepatřila mezi výrazné řečníky. Svůj okruh fanoušků si tak budovala zejména na Facebooku, kde má asi 2,6 tisíce sledujících.

Schvalování ruské invaze trestným činem? Svoboda slova má limity, říká Stříž

Válka na Ukrajině

V souvislosti s podporou invaze na Ukrajinu je už policií vyšetřován exposlanec Lubomír Volný. Podnětů však na policii prší celá řada. „Prozatím máme asi 400 podnětů. Zahájené úkony trestního řízení jsou ve 25 případech schvalování agrese,“ řekl Novinkám Ondřej Moravčík z policejního prezidia.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

Na konci února vydal nejvyšší státní žalobce Stříž prohlášení, ve kterém varoval, že i svoboda projevu podle Listiny základních práv a svobod má svoje hranice.

„Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval), nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku,“ uvedlo zastupitelství.

Schvalují invazi a chtějí vítat ruské tanky v ČR. Policie řeší už 240 případů

Krimi

„Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení,“ dodalo. Za taková provinění hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám