Hlavní obsah

Dva kraje odpovídají šestému balíčku. Jaká opatření v nich budou platit, není jasné

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Svými epidemickými hodnotami odpovídají Karlovarský a Královéhradecký kraj šestému, tedy poslednímu balíčku pro rozvolňování opatření proti koronaviru. S jakými opatřeními tam mají lidé počítat, ale není jasné. Ministerstvo zatím k plánu uvádí jen, že „opatření budou upřesněna”. Epidemická situace se zlepšuje i v dalších krajích.

Článek

Pro přestup do šestého, nejmírnějšího balíčku opatření je potřeba, aby se krajské hodnoty dostaly pod hranici sedmidenního průměru 25 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel a setrvaly tam déle než týden.

Karlovarský kraj se pod tuto hranici dostal poprvé ve středu (nyní je na hodnotě 21,1 případu), Královéhradecký ve čtvrtek (je na hodnotě 23,2 případu).

Dostali jste termín druhé dávky na dovolenou? Pomůže snad jen výmluva na nachlazení

Domácí

Zatímco u předchozích balíčků stát poměrně přesně charakterizoval, co se rozvolní a jaká budou doprovodná opatření, u toho posledního tomu tak není. „Ochrana dýchacích cest a další opatření budou upřesněna,” uvedlo stroze ministerstvo zdravotnictví, které za plánem rozvolňování stojí.

Redakce Novinek se na resort již před více než týdnem obrátila s dotazem, co konkrétně si pod touto větou představit a jak by tedy v případě pokračování příznivého vývoje mohla vypadat opatření v letních měsících, odpověď však i přes urgence stále nedorazila.

Lokální opatření jako loni v létě?

Karlovarský kraj vykazuje v kronavirových statistikách příznivý vývoj již delší dobu. Podle dat na webu ministerstva zdravotnictví přibyl v Karlovarském kraji za čtvrtek jediný nový případ nákazy koronavirem. Kraj hlásí nízké přírůstky opakovaně, od dubna maximálně v desítkách denně. V neděli dokonce nebyl nahlášen žádný nový případ.

V regionu bylo podle údajů krajské hygienické stanice zveřejněných na sociální síti ke čtvrteční 18. hodině evidováno 215 nakažených. Nejvíce na Karlovarsku (138), dále 57 na Sokolovsku a pouhých 20 na Chebsku.

I Královéhradecký kraj má již déle než měsíc denní přírůstky maximálně v desítkách. Za čtvrtek tam přibylo podle webu ministerstva zdravotnictví pouze 19 nových případů.

Covid lůžek ubývá, ale leží na nich i třicátníci

Domácí

Na hodnoty odpovídající šestému balíčku (25/100) by se brzy mohly dostat i některé další české kraje. Nejblíže je Plzeňský (33,7), Pardubický (42,8) a Středočeský (47).

Morava je od této mety trochu dál. Moravskoslezský kraj je na hodnotě 75,8, Zlínský na hodnotě 75,3. Souvisí to s tím, jak Českou republikou postupovala nakažlivější britská mutace - od západu k východu. Regiony, kde se rozšířila nejdříve, na tom jsou nyní nejlépe.

V celé České republice nyní v týdenním průměru připadá 53 případů na 100 tisíc obyvatel. Vláda v pátek projedná další uvolňování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám