Hlavní obsah

Na teoretickou výuku VŠ je 24. května pozdě, leckde už začaly zkoušky

Na obnovu teoretické výuky vysokých škol od pondělí 24. května, jak rozhodla vláda, je pozdě. Semestr už totiž končí a začínají zkoušky, připomínají zástupci univerzit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl, že si je vědom, že řada VŠ přechází do zkouškového období, přesto je podle něj důležité dát školám prostor pro setkání studentů. První ročníky studovaly na dálku celé dva semestry.

Foto: ČZU

Petr Sklenička, předseda České konference rektorů

Článek

Vláda rozhodla, že vysoké školy budou moci od 24. května obnovit i teoretickou výuku. Podmínkou tam budou rozestupy 1,5 metru. Většina vysokých škol ale už tou dobou bude mít po semestru zkouškové období.

„Znovuotevření vysokých škol přichází pozdě, v drtivé většině škol už nebude mít na výuku v tomto akademickém roce žádný vliv,“ shrnul předseda České konference rektorů a rektor České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Petr Sklenička.

Pro školy je podle něj podstatné hlavně to, že vláda už dříve umožnila prezenční praktickou výuku, která se nedá na dálku nahradit. Možnosti jejího obnovení podle něj řada škol využila a některé ji budou organizovat i v létě, aby studenti mohli dohnat potřebnou část praxe.

Vysoké školy se otevřou 24. května, oznámil Arenberger

Domácí

Praktická výuka byla na vysokých školách obnovena jen několik týdnů před teoretickou. U posledních ročníků mohla začít znovu 26. dubna, a teprve od 10. května také u zbylých ročníků. Už tehdy představitelé některých škol upozorňovali, že někde se klasická výuka již neobnoví, protože semestr skončil.

Alespoň zkoušky mohou být klasicky

„Jsme každopádně rádi, že se v minulých dnech částečně mohlo využít uvolnění k praktické výuce, ale na tu teoretickou už je pozdě. Semestr skončil minulý týden,“ poznamenal mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.

„Věříme, že rozvolnění a příznivá epidemická situace povedou k tomu, že se v normálním klasickém formátu uskuteční závěrečné zkoušky,“ dodal. Škola podle něj také uvažuje, zda se budou moci konat promoce, které rok nebyly.

Přehledně: Co přinese další rozvolnění

Domácí

Ani Univerzita Hradec Králové (UHK) obnovu teoretické výuky už nemůže využít. „Semestr na UHK je v současné době u konce, probíhají zkoušky,“ uvedl mluvčí Jakub Novák.

„Návrat do škol nižších stupňů nicméně vítáme v tom smyslu, že si naši studenti mohou alespoň dohnat povinné praxe ve školách, které dosud nebylo možno plnit,“ doplnil.

Na 2. stupni základních škol skončí všude rotační výuka, vrátí se i středoškoláci

Domácí

Rovněž na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem začíná na většině fakult příští týden zkouškové období. Rozhodnutí o obnově teoretické výuky se na škole již do tohoto akademického roku nepromítne.

Například pedagogická fakulta ústecké školy obnovila praktickou výuku jen při třech katedrách. Teoretická výuka od příštího týdne nezačne, protože končí semestr. Zatímco výuka v tomto akademickém roce je tak až na výjimky distanční, zkoušky včetně přijímacích a státních se konají prezenčně.

Stát podle NKÚ nerozděluje peníze pro VŠ tak, aby zvyšoval jejich kvalitu

Domácí

Rektoři podle Skleničky doufají, že v běžném režimu výuky se studenti budou moci sejít na podzim.

Načasování se nezamlouvá ani středním školám

Od 24. května se vrátí k plnému provozu v Česku také všechny základní a střední školy. I podle středních škol je to však pozdě. Podle ředitele Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jiřího Formana je 24. květen nejméně vhodným termínem k návratu k výuce.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

„Je to zrovna den, kdy začínají didaktické testy maturitní zkoušky, takže my řadu učeben budeme potřebovat pro to, abychom zvládli maturitní zkoušky,“ konstatoval. Prodlužovat distanční výuku už ale nechce. „Myslíme si, že doma toho už bylo dost,“ prohlásil.

Stovka studentů pochodovala centrem Prahy, požadovala úřední maturity

Věda a školy

Státní didaktické testy potrvají do 26. května, na ně pak navážou školní maturity. Výuka ostatních ročníků bývá při maturitních zkouškách omezená, žáci mají často náhradní program.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám