Hlavní obsah

Dva kostely poškodilo tornádo, víra v Boha a člověčenství ale faráři zůstala

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrovna sloužil mši, když se do kostela v Moravské Nové Vsi opřela bouře s tornádem. Místní farář Marián Kalina Právu bez vytáček přiznal, že v tu chvíli měl za to, že je to poslední mše v jeho životě. Tornádo odneslo střechu kostela, ve svatostánku v Hruškách, který Kalina také obhospodařuje, zničilo střechu i kostelní věž. Přesto farář věří, že jeho komunita katastrofu zvládne a vyjde z ní silnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Kostel v Moravské Nové Vsi přišel o střechu.

Článek

„Když jsem ráno uviděl zkázu v plné šíři, řekl jsem si, Bože, je to těžká zkouška, ale budu se snažit obstát. A mnoho lidí mi ukazuje, že i v těch nejtěžších chvílích je Bůh na blízku. Jak se ostatně říká, Bůh dopustí, ale neopustí,“ prohlásil Kalina.

Farnosti zůstal ze tří kostelů jen jeden v nedalekém Týnci.

„Krov na našem kostele neexistuje, statik navíc rozhodl, že musí jít dolů i krov z věže. Ta naštěstí není nakloněná. V Hruškách se věž z poloviny zbortila, a i ten zbytek se bude muset strhnout,“ popsal Kalina materiální škody.

Tornádo zdevastovalo v Hruškách i hřbitov

Domácí

Kostely přitom byly v obci jedním z center místních komunit. „Lidé jsou v šoku a s bolestí přijímají to, co se stalo. Po katastrofě už ale cítím z lidí odhodlání, my to zvládneme. Mou touhou první den po tornádu bylo, že když naši předci před 214 lety kostel postavili za dva roky, tak aby nám Bůh dal tolik síly jako jim. Když jsem pak viděl spoustu dobrovolníků, kteří přicházeli s pomocí osobní i finanční, tak věřím, že to zvládneme i rychleji,“ pousmál se farář.

Foto: Aktu.cz

Kostel v Hruškách po přechodu tornáda

Sám ale jedním dechem zdůraznil, že na obnovu kostela bude času dost, proto se rozhodl nechat svatostánky jen provizorně zakrýt plachtami, aby dovnitř nepršelo, a energii lidí i finanční pomoc, která se schází na účtu farnosti, směřuji k lidem, kterým tornádo zničilo domy.

„Nejprve musím pomoci lidem. Snažil jsem se je povzbudit, i dobrovolníky, kteří se scházeli u kostela, jsme posílali pomáhat k poškozeným domům. Kostel zvládne fungovat i v provizoriu,“ zdůraznil farář.

Letecké záběry: Tornádo zpustošilo moravské obce

Domácí

„Velkou oporou je pro mě nejen Bůh, ale i ty stovky, ne-li tisíce lidí, kteří nás oslovují a jsou ochotni pomoci jakýmkoli způsobem. Musím říci, že jsem teď prožil krásu obyčejného lidského člověčenství. Cítím to v plné síle, že lidé hodili malichernosti za hlavu a všichni si navzájem pomáhají. Snad bude vyjádření této situace i to, že budeme mít nakonec nejen lepší domy, či kostel, ale hlavně lepší obec,“ dodal Kalina.

Následky tornáda na Hodonínsku z dronuVideo: Novinky

V neděli pak desítky lidí přišly na improvizovanou mši do dvora farnosti.

U poničeného kostela v Moravské Nové Vsi proběhla bohoslužba

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám