Hlavní obsah

Dusno na pražském magistrátu: Věděl jsem, že se děje něco nekalého, připustil Scheinherr

Kvůli obvinění bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP) se stal na čtvrtečním zastupitelstvu terčem kritiky náměstek pro dopravu a šéf dozorčí rady podniku Adam Scheinherr (Praha sobě). Ač připustil, že něco tušil, pochybení odmítl s připomínkou, že podal před dvěma lety trestní oznámení. Podle opozice však nesplnil svou politickou povinnost.

Foto: Právo

Adam Scheinherr a Dopravní podnik hl. města Prahy

Článek

„Věděl jsem, že se něco nekalého na DPP děje, ale pro mě nebylo podstatné to vynášet ven, dávat to do médií. Pro mě bylo podstatné spolupracovat s policií, a proto jsem slíbil policii, že nic nebudu vytahovat na veřejnost,“ připomněl u řečnického pultíku Scheinherr, že dříve podal trestní oznámení.

„A díky tomu, že jsem tohle udělal, tak jsme docílili toho okamžiku, který se stal právě teď. Podepsal jsem mlčenlivost, tu jsem dodržel,“ trval na svém náměstek pro dopravu.

Náměstek primátora Prahy Hlubuček obviněn po rozsáhlé razii

Krimi

A doplnil, že bylo již zadáno zpracování externího auditu k dané kauze.

Nepil: Nesplnil jste politickou povinnost

Jeho vystoupení nicméně rozhořčilo opozičního zastupitele hnutí ANO Radomíra Nepila. „Dva a půl roku se tu dělo rozkrádání DPP a ostatních věcí a nikdo s tím nic nedělal?“ ptal se Nepil.

„A pan náměstek je v pohodě, je evidentně vysmátý, což je dobře, protože splnil svoji občanskou povinnost, ale nesplnil svoji politikou povinnost,“ rozčiloval se dále zástupce ANO.

A ještě doplnil, že „rozkrádání“ mohl alespoň minimalizovat tak, že by se šestimiliardový limit na finanční operace změnil třeba na 50 milionů korun prostřednictvím změny stanov.

Scheinherr: Kdo z vás by tohle udělal? 

Scheinherr si to však nenechal líbit: „Vážení kolegové, kdo z vás by tohle udělal? Kdo z vás tohle dokázal, jít proti své vlastní firmě a podat trestní oznámení, když vím, že se tam něco děje,“ obrátil se do zastupitelských lavic, kde zejména opoziční zástupci neskrývali pobavení.

Vedení Starostů vyzvalo Hlubučka k rezignaci, pozastavilo mu členství

Domácí

Z davu byla slyšet opoziční zastupitelka Alexandra Udženija (ODS). „To snad nemůže myslet vážně,“ řekla směrem ke svým kolegům.

Scheinherr ale pokračoval a dále tepal ostatní: „Vy se akorát zajímáte o mediální výstupy, o facebookové posty, já jsem to řešil tajně s policií. Smějte se, ale já jsem rád, že policie došla k tomu, k čemu dospěla včera. Ta chobotnice je neuvěřitelně široká a bylo zasahováno na více než 40 místech,“ vzpomenul informaci, se kterou přišly Novinky.

Marvanová: Odpovědní jsme všichni

Slovo si poté vzala i radní Hana Marvanová, která Scheinherrova slova rozporovala. „My musíme jednat s péčí řádného hospodáře. Není to jen věc policie. Všichni jsme odpovědní za to, že tam dochází dále ke škodám,“ řekla na plénu s tím, že na pochybení upozorňovala již dříve.

Vyzvala proto znovu k vyvození personální odpovědnosti. „Už v lednu 2020 jsem vyzývala k odstoupení pana (Adama) Witowského jako ředitele a předsedy představenstva DP. A vyzývala jsem k odstoupení Adama Scheinherra, který nezvládá tu situaci a je za to odpovědný i jako náměstek,“ uvedla a doplnila, že tehdy jí Witovský řekl, že pokud s některými výroky nepřestane, podá žalobu pro nactiutrhání.

„Je úsměvné, že vy jako právnička jste nikdy nepodala trestní oznámení. Já ho podal,“ odvětil Scheinherr.

Hlubuček rezignoval na funkci náměstka pražského primátora a člena rady města

Domácí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili ve středu kvůli hospodaření DPP 11 lidí. Mezi obviněnými je podle médií vedle Hlubučka také podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Pokud jde o Witowského, měl ve středu informovat členy dozorčí rady, že čtyři z pěti členů vedení (představenstva) jsou v podezření ze spáchání zločinu - tedy všichni kromě něho.

Reklama

Výběr článků

Načítám