Hlavní obsah

Dušek: Pokles nákaz covidem se zastavil, vyšší čísla vydrží do konce března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles počtu nových případů nákazy koronavirem se zastavil. Relativně vysoké počty nakažených by měly vydržet patrně do konce března. V úterý to uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

„Všechny sledované indikátory ukazují, že se pokles virové zátěže v populaci zastavil, aktuální hodnota R je zhruba rovna jedné a sedmidenní počet zachycených případů osciluje kolem hranice 500 na 100 000 obyvatel,“ uvedl Dušek.

V pondělí přibylo 10 829 potvrzených případů a 2064 podezření na reinfekce. Jde o nejvyšší číslo za poslední dva týdny. Průměrná týdenní incidence na 100 000 lidí se pohybuje  na úrovni 506 případů.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden uvedlo, že nárůst nesouvisí s migrací z Ukrajiny. Podle Duška je důvodem zastavení poklesu vysoká nakažlivost varianty omikron, případně její subvarianty BA.2, a jejich schopnost nakazit i lidi, kteří nákazu už prodělali nebo jsou očkovaní. „Existuje podstatná část populace, která proti nákaze není dostatečně chráněna. Buď vůbec není očkována, nebo ochrana expiruje s časovou vzdáleností od očkování,“ sdělil. Nákaza se šíří i v ohroženější skupině seniorů.

Česko podle Duška není v mezinárodním srovnání žádnou výjimkou. Zastavení poklesu hlásí většina zemí EU, některé dokonce významné nárůsty. Řada z nich dokonce podle Duška informuje o až extrémní pozitivitě testů, protože se zaměřuje na testování jen nemocných s příznaky, kde je záchyt vysoký.

Za pondělí v Česku přibylo 10 829 nakažených

Domácí

V ČR se už od poloviny ledna pohybuje stabilně nad 30 procenty. „Stále se drží velmi vysoká relativní pozitivita testů, nad 36 procent u klinických indikací a kolem 20 procent u epidemiologických indikací,“ doplnil. Za „bezpečnou“, kdy je šíření viru v populaci pod kontrolou, přitom odborníci označují pozitivitu kolem pěti až deseti procent.

Hospitalizovaných ve vážném stavu ubývá

Vyšší počty pozitivně testovaných se nepromítají do zátěže nemocnic. Dušek očekává, že naopak bude dál klesat počet hospitalizovaných ve vážném stavu. Denně by podle něj mělo do nemocnic směřovat v následujících zhruba deseti dnech průměrně 200 pacientů, 20 na jednotky intenzivní péče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek

„Na klesající zátěži nemocnic je patrná nižší virulence varianty omikron a všech jeho známých subvariant, ale zejména stále silný ochranný efekt očkování,“ uvedl. V rizikové populaci seniorů je dvěma dávkami očkováno 90 procent lidí, 88 procent už má i třetí. V nemocnicích je 2220 pacientů s covidem, přičemž ve vážném stavu je 116 z nich.

„Bohužel stále registrujeme více než 250 000 seniorů, osob s více rizikovými faktory, kteří nejsou chráněni ani očkováním, ani nedávným proděláním nemoci,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám