Hlavní obsah

Dušek: Kolektivní imunity dosáhneme na podzim

Právo, Stáňa Seďová

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie koronaviru zpomaluje, do průšvihu ale mohou Česko dostat nově vzniklé agresivní mutace. I tak nás ale očkování ochrání od nejhoršího a na podzim bychom měli dosáhnout kolektivní imunity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Počet nakažených koronavirem stále klesá. Co ale můžeme očekávat na podzim?

Virus nezmizí. Dojde k nárůstu šíření nákazy, možná se objeví i větší ohniska. To je jisté. Proto je důležité zachovat si ostražitost. Avšak s vysokou pravděpodobností to díky očkování nebude mít vážný dopad na nemocnice či na nemocnost. Očkování běží velice dobře a na podzim by mělo mít dokončené očkování 60 až 70 procent české populace, což lze označit za masivně proočkované obyvatelstvo.

Proočkovanost je vysoká a efekt na nemocnice je dramatický a pozitivní

Když si k tomu připočítáme i ty, kteří prodělali covid a jejichž imunita stále trvá, blížíme se k tomu magickému číslu 80 procent, které světové instituce označují jako hranici pro získání kolektivní imunity.

Je nyní rozdíl v proočkovanosti lidí v jednotlivých krajích Česka?

Rozdíly byly dle našich dat pozorovatelné jen v prvních týdnech po zahájení očkování. Nyní jsou minimální, v řádech jednotek, ne-li vůbec žádné, hodnotíme-li to podle bydliště očkovaných. Všechna města nejsou vakcinací zatížena stejně, protože mnoho lidí se nechává očkovat tam, kde například pracují, takže velké množství dávek je očkováno v Praze a také v Brně, kam jezdí i lidé z okolí. Proočkovanost stoupá rovnoměrně u obyvatel všech krajů republiky.

Foto: Právo

Vakcinace v krajích

Jsou ti nejohroženější už mimo nebezpečí?

V tuto chvíli jsme dosáhli masivní proočkovanosti seniorních obyvatel, zejména těch nejstarších ročníků ve všech krajích. To je dobrá a velmi důležitá zpráva. Lidé ve věku 70 a 80 plus mají téměř z devadesáti procent imunitní ochranu. Velmi masivně klesla zátěž nemocnic, rovněž napříč zemí. V polovině českých regionů jsou hospitalizovány už jen jednotky pacientů s covidem. Každý den jich do nemocnic v celé republice přibývá méně než deset, často jen s lehčími potížemi. Například v úterý to byli jen čtyři.

Propásli jste druhý termín očkování? Zkuste obvolat ostatní centra, radí koordinátor

Domácí

Znamená to, že nemocnice už nikdy nebudou kolabovat pod zátěží covidových pacientů ve vážných stavech?

Očkování nám přineslo plošnou bariéru a já si troufám říci, že ta dlouhodobě vydrží. Epidemie dobržďuje i populačně. Proočkovanost je vysoká a efekt na nemocnice, byť nejsem zastáncem velkých slov, je dramatický a pozitivní. A v červenci dosáhneme sedmdesátiprocentní naočkovanosti obyvatel první dávkou vakcíny.

Jak to bude vypadat s očkováním v létě? Neukazují statistiky, že by lidé začali odkládat očkování druhou dávkou kvůli dovoleným?

Vše vypadá podle našich údajů pozitivně. Vidíme velký zájem mladších kategorií o očkování a ve vakcinaci druhými dávkami se lidé chovají ukázněně. A za to jim patří velké poděkování. Zatím neumíme vysvětlit asi jedno procento lidí, kteří měli dostat, ale nedostali druhou dávku. Ale to může mít i technické zdůvodnění.

Jakmile by to lidé takzvaně nedotáhli a nedostali druhou dávku, znehodnotí celou vakcinaci jak pro sebe, tak pro své okolí. Nákaza covidem-19 po druhé dávce se prokázala u velmi malého podílu očkovaných, desetiny procenta. A když bychom nahlédli efekt dokončeného očkování z pohledu těžkého průběhu nemoci, pak lidí, kteří se i po vakcinaci ocitli ve vážném stavu, jsou dokonce jen desetiny promile.

Kompletní očkování má za sebou již každý pátý Čech

Domácí

Ochrání nás očkování i proti novým mutacím?

Nejsem v této oblasti odborníkem, ale odborná literatura uvádí, že některé nové varianty SARS-CoV-2 mají schopnost obejít první dávku vakcinace, ale druhá už chrání slušně. Očkování je jednoznačně cestou ven z pandemie. A i kdyby se tu objevily nové mutace, bude stále tou bariérou, která nás ochrání, byť ne stoprocentně.

Reklama

Výběr článků

Načítám