Hlavní obsah

Kompletní očkování má za sebou již každý pátý Čech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní očkování už má za sebou pětina obyvatel České republiky. Podle dat ministerstva zdravotnictví je vakcínou chráněno 2 238 730 osob, což je 20,9 procenta populace. Alespoň jednu dávku dostalo přes 43 procent lidí.

Článek

Plně naočkováno je již 70 procent lidí starších 80 let a 64 procent sedmdesátníků. U ostatních věkových skupin jsou počty naočkovaných výrazně nižší. Z lidí mezi 65 a 69 lety je komplet naočkována necelá polovina, u mladších šedesátníků je to necelých 36 procent.

Zájem o očkování dále zvolna roste a aktuálně se do systému registrovalo 50,5 procenta populace.

Do karantény budou muset i lidé s první dávkou očkování

Domácí

Na přidělení termínu v současnosti čekají především mladí lidé mezi 16 a 29 roky, pro něž se systém otevřel jako pro poslední.

Paradoxně však termín stále nedostalo přes 32 000 lidí nad 80 let a přes 57 000 sedmdesátníků, tedy skupiny, které se mohly registrovat mezi prvními. V řadě případů se však registrovali u svých praktických lékařů, kteří dlouhé týdny čekali na vakcíny a část jich nakonec vakcinaci vzdala úplně. Lékaři, kteří stále očkování nabízejí, mají k dispozici vakcínu AstraZeneca a Johnson & Johnson, které ovšem někteří lidé odmítají.

V úterý bylo provedeno 109 640 očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám