Hlavní obsah

Divadla se nemusejí omlouvat Dukovi, jemuž inscenace zasáhly do vyznání

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Miroslav Homola

Brněnská divadla se nemusejí omlouvat kardinálovi Dominiku Dukovi za uvedení dvou kontroverzních her. Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, chtěli omluvu po Centru experimentálního divadla (CED) a Národním divadle Brno, a to za zásah do svých osobnostních práv. Zamítavý rozsudek městského soudu je tedy pravomocný, ve středu ho potvrdil Krajský soud v Brně. Žalobci podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ronald Němec a Michal Šalamoun se vyjadřují k verdiktu souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Objevuje se v nich například postava Ježíše, která má znásilnit muslimku, jež pak z vaginy vytáhne českou vlajku, či orální sex na soše Jana Pavla II.

Hry podle kardinála silně zasáhly do jeho vyznání. Porušením jeho základních práv a svobod ale nebyly, potvrdil Krajský soud v Brně, který tak dal za pravdu předchozímu výroku soudu městského, který již 18. března Dukovu žalobu zamítl.

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila veřejnost kvůli scéně kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

Dukův právník Němec se hodlá proti zamítavému stanovisku soudu dovolat k Nejvyššímu, Ústavnímu a případně i k mezinárodnímu soudu.

Kardinál bojuje za věřící

„Chceme společnost, kde jsou tolerovány urážky? Já ji nechci a pan kardinál také ne. A proto tady jsme. Pokud účelem her bylo šokovat a urážet, pak toto v rámci demokratické společnosti nelze tolerovat, a kdo jiný by měl vystoupit na ochranu zájmů všech místních křesťanů než právě kardinál jako vrcholný představitel katolické církve v České republice," uvedl před soudem Němec.

Podle něj je právě kardinál povolán k ochraně osobnosti církve a ochraně osobnosti všech věřících. Stanoví to církevní právo, o kterém Němec tvrdí, že by mělo být akceptováno i právem civilním.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Odvolací soud v Brně potvrdil zamítavé stanovisko k žalobě kardinála Dominika Duky. Na snímku Dukův advokát a rovněž žalobce Ronald Němec.

Duka hru, která ho uráží, ani neviděl

Právníci divadel to odmítli. „Pokud žalobci uváděli, že brojí proti tomu, že byli uráženi, tak je třeba uvést, že ty divadelní hry nejsou vůbec o žalobcích. Pokud uvádí, že se cítili dehonestováni, je třeba upozornit, že oni se těch představení vůbec neúčastnili,” řekl právní zástupce Centra experimentálních divadel (CED) Michal Šalomoun.

Podle Šalamouna nebyla žaloba na ochranu osobnosti přípustná už z toho pohledu, že se scény vůbec netýkaly Dominika Duky a že je kardinál ani jako divák neviděl, zprostředkované je měl až ze záběrů ČT.

Soudce Michal Ryška vysvětluje zamítnutí žalobyVideo: Miroslav Homola, Právo

Rouhání není součástí právního řádu

„Umělecký projev používá specifické výrazové prostředky, používá symboliku, používá nadsázku, a pokud má potenciál přispívat k diskusi o otázkách veřejného zájmu, tak je právně přípustný i za cenu jisté oběti na náboženském sentimentu části věřících osob, a víra a tolerance věřících by měly být v rámci demokratické společnosti natolik pevné, aby toto unesli,” uvedl v odůvodnění rozhodnutí soudce Michal Ryška.

Věřící můžou dál v klidu chodit do kostela, řekl soud k zamítnutí Dukovy žaloby na brněnskou hru

Krimi

Rozhodnutí krajského soudu znamená, že se divadlo, ve kterém byly hry dávány, nemusí žalobcům omlouvat, jak Duka požadoval.

Právníci divadel byli s rozhodnutím spokojeni. „Šlo o něco jiného než o ochranu osobnosti žalobců, šlo o to, trochu oklikou dostat do českého právního řádu delikt blasfemie (rouhání), což se díky rozhodnutí soudu nepovedlo,” uvedl Šalomoun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám