Hlavní obsah

Důchody se zvýší o 300 korun nad rámec valorizace, schválili poslanci

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci na páteční mimořádné schůzi schválili vládní návrh, kterým se od ledna příštího roku zvyšují dodatečně důchody o 300 korun nad rámec zákonné valorizace. Odsouhlasili také od července roku 2023 příspěvek 500 korun za každé vychované dítě.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Důchody by měly podle dosavadních pravidel od začátku příštího roku vzrůst průměrně o zhruba 450 korun. Vládní novela, kterou ve Sněmovně předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), řeší dodatečné navýšení této částky o dalších 300 korun.

Šéfka rozpočtové rady: Nejen vyšší daně. Stát může při látání dluhů sáhnout i na důchody

Ekonomika

„Téměř 90 000 lidí v České republice nedosáhne na důchod 10 000 korun. 672 000 důchodců má důchod nižší než 14 000 korun, a jsou to zejména ženy. Proto je důležité podpořit dnes ten pozměňovací návrh. Je mi jasné, že mnoho z vás tato čísla vnímá jenom optikou matematiky, ale skutečně, představte si, že někdo celý život pracoval, odváděl do systému a pak musí vyžít s důchodem nižším než 14 000 korun. Tito lidé nemají peníze na nájem, na léky nebo na jídlo,” hájila novelu Maláčová a současně žádala přítomné zákonodárce o podporu.

Proti vládnímu návrhu se postavil například poslanec TOP 09 Jan Jakob, podle něhož je jeho schválení rozpočtově velmi nezodpovědné. Označil to také za předvolební populismus.

„Upřímně přeji všem seniorům co nejvyšší důchody, které si ovšem můžeme dovolit. Je neuvěřitelné, jak paní ministryně zejména v předchozích čteních, ale částečně i dnes dojímá sama sebe svým urputným zápasem za vše podle ní dobré a správné na světě, a je to právě ona a vláda, které je členkou, která způsobila, že si navyšování důchodů bohužel dovolit nemůžeme,” pustil se do ministryně Jakob.

„Chápu, je před volbami, a populismus tady stříká téměř ze všech koutů tohoto sálu. Přiznejte si, vám nejde o seniory, vám jde pouze o jejich hlasy,” dodal s tím, že v budoucnu se důchodový systém zhroutí a nebude na důchody vůbec.

Hlasování, které začalo před polednem, předcházela zhruba dvouhodinová diskuse zákonodárců a porady. Pro návrh hlasovalo 96 poslanců z celkem 123 přítomných. Ruku zvedli poslanci z hnutí ANO, ČSSD, SPD, KSČM a lidovců. Proti byli Piráti, ODS a TOP 09. Zdrželo se celkem 13 zákonodárců.

Příspěvek za vychované děti schválen

Prošel také dílčí sociálnědemokratický pozměňovací návrh, který přiznává lidem od července roku 2023 příspěvek ve výši 500 korun za každé vychované dítě.

Naopak pozměňovací návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, aby se snížily důchody lidem, kteří za komunistického režimu působili ve vysokých funkcí, například ve vládě, zpravodajských službách či v Ústředním výboru Komunistické strany Československa, zákonodárci neschválili.

Neprošel ani návrh komunistů na navýšení důchodů z částky zhruba 450 korun na 500.

Jurečka: Nižší důchody exponentům minulého režimu

Domácí

Dalším bodem páteční schůze je návrh zákona v prvním čtení, který řeší odškodnění 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Peníze by měly putovat na Zlínsko, kde si je mezi sebou rozdělí kraj a obce, jichž se výbuch a následná opatření dotknula.

Reklama

Související články

Analýza: Měli se důchodci za Kalouska lépe?

V přepočtu na průměrnou mzdu na tom jsou důchodci nadále hůře než před rokem 2013, kdy v úřadu ministra financí skončil Miroslav Kalousek (TOP 09). Znamená to...

Výběr článků

Načítám