Hlavní obsah

Drastické zdanění Sportky nemá podporu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drastické zvýšení zdanění příjmů z loterií v čele s nejoblíbenější loterií v Česku Sportkou ze stávajících 35 na 55 procent od příštího roku nemá mezi poslanci podporu a Sněmovna ho nejspíš neodsouhlasí. Pozměňovací návrh lidoveckého poslance Pavla Bělobrádka se váže k daňovému balíčku, o němž bude Sněmovna hlasovat dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sazka

Článek

„Osobně se to rozhodně nechystám podpořit, je to dost přehnané, i když k balíčku se bude ještě radit klub,“ řekl Právu Jiří Dolejš (KSČM). Návrh nepodpoří ani vládní sociální demokraté, ani opoziční občanští demokraté. „Budeme hlasovat proti,“ sdělil Právu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, zatímco předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka potvrdil, že sociální demokracie nepřijme ani jednu z celkem tří navrhovaných daňových úprav u hazardu, tedy ani vyšší zdanění loterií, ani binga a živých her, ani kurzových sázek.

Podporu zřejmě nenajde Bělobrádek ani u STAN. „Doporučím tento návrh nepodpořit. Není proporční k nebezpečnosti hazardních her, není možné zvýšit sazbu u jedné z nich. Hrací přístroje a rulety jsou nebezpečnější než loterie,“ řekl Právu předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Sazka bude expandovat v Evropě i USA

Ekonomika

Stejně tak jsou proti piráti. „Nesouhlasíme s tím, že by toto odvětví mělo být zatíženo výrazně vyšší daní než nebezpečnější forma hazardu, kterou jsou například výherní automaty,“ sdělil Právu šéf pirátů Ivan Bartoš.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již v pondělí informovala, že ani ona s Bělobrádkovým návrhem nesouzní. „Podpořím pozměňovací poslanecký návrh premiéra Babiše,“ prohlásila.

Konec Sportky? Bělobrádek chce zavést 55procentní daň na loterie

Ekonomika

Andrej Babiš navrhl ponechat zdanění loterií na současné úrovni 35 procent. Chce ale zvýšit zdanění binga a živých her ze 23 na 30 procent a kurzových sázek nebo tombol ze 23 na 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám