Hlavní obsah

Konec Sportky? Bělobrádek chce zavést 55procentní daň na loterie

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce dramaticky zvýšit zdanění příjmů z loterií z nynějších 35 procent až na 55 procent. To by postihlo nejvíc společnost Sazka, která provozuje nejoblíbenější českou loterii Sportka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na druhé straně nechce zvýšit současnou úroveň zdanění u nejvíc nebezpečných druhů hazardu, jako jsou herní automaty, kurzové sázky a živé hry (například rulety a karetní hry v kasinech). Jejich zdanění by pak bylo skoro poloviční než u loterií.

„Když je tady ziskový hazardní sektor, nevidím žádný morální problémy vzít si z toho peníze na věci, které jsou potřebné,“ řekl Právu ke svému návrhu Bělobrádek.

Na otázku, proč nechce současně zvýšit daně u těch hazardních her, které jsou nejvíc společensky nebezpečné, protože vytvářejí hráčskou závislost, odpověděl: „Změnu zdanění kurzových sázek jsem nenavrhl proto, že podle mých dat je již na hranici evropského průměru.“

Pohádkový jackpot ve sportce si vyzvedla studentka žijící v zahraničí

Koktejl

Daň z příjmu z provozu herních automatů podle názoru Bělobrádka není třeba zvyšovat, protože hráč musí být registrovaný, jsou tam povinné pauzy a limity a obec může zakázat jejich provoz.

Vale i stíracím losům?

Podle předsedy sdružení Občané proti hazardu Martina Svobody si Bělobrádek účelově hraje s čísly, aby se dostal k výsledku, který se mu hodí, a při srovnání s ostaními zeměmi nebere v úvahu, že v EU loterijní společnosti často působí v monopolní roli a nefungují vůbec v tržně konkurenčním prostředí.

Společnost Sazka, která v Česku provozuje loterii Sportka, varuje, že by pro ni Bělobrádkův návrh byl v případě schválení likvidační. Musela by omezit Sportku a zastavit prodej stíracích losů. O práci by tak podle ní přišly tisíce trafikantů, u nichž lidé sází na terminálech Sazky.

Sázkař asi přijde o rekordní sumu, světlo na konci tunelu skomírá

Muži

Bělobrádek v návrhu poukazuje, že zvýšení daně by přineslo rozpočtu 1,3 miliardy korun ročně navíc. To Sazka odmítá. Tvrdí, že v příštím roce by v důsledku poklesu příjmů odvody firmy naopak o třetinu klesly a stát by tím o více než miliardu korun přišel.

Schillerová podpoří Babišův návrh

Jak uvedl Svoboda, zdanění loterií výrazně stouplo už od letošního ledna, kdy došlo ke skokovému navýšení z 23 na 35 procent, to je na úroveň zdanění herních automatů. Loterie jako Sportka přitom označil za nejméně nebezpečný druh hazardních her.

Bělobrádek se svým návrhem naráží také na nesouhlas resortu financí. „Ministerstvo trvá na návrhu, který předložilo již dříve a jenž vychází ze studií, které jsme si nechali vypracovat,“ sdělil Právu mluvčí resortu Michal Žurovec.

Sazka bude expandovat v Evropě i USA

Ekonomika

Návrh ministerstva je totožný s poslaneckým návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten chce ponechat zdanění loterií na současné úrovni, zvýšit zdanění binga a živých her z 23 na 30 procent a u kurzových sázek nebo tombol z 23 na 25 procent. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) potvrdila, že Babišův poslanecký návrh podpoří.

„Toto navýšení koresponduje s původním návrhem ministerstva financí a vychází ze škodlivosti jednotlivých hazardních her. Takto navržené sazby přitom nebudou mít likvidační dopady na provozovatele a nedojde tak k rozvoji nelegální­ho trhu,“ prohlásila ministryně Schillerová.

Sazce klesl zisk o 70 procent

Ekonomika

Její resort rovněž varoval, že s 55procentním zdaněním u loterií by stouplo riziko rozšíření nelegálního trhu s hazardem.

Reklama

Výběr článků

Načítám