Hlavní obsah

Drahé léky na covid leží ve skladech

Regn-cov2 a bamlanivimab, monoklonální protilátkové léky proti covidu-19, se České republice podařilo koupit na konci února a už v březnu byly podávány prvním pacientům.

Foto: Jan Hanrejch, Právo

Drahý lék proti covidu Regn-cov2, který leží ve skladech.

Článek

Bohužel kvůli příliš přísným kritériím, která pro podávání těchto drahých léků nastavila komise ministerstva zdravotnictví, se z mnoha tisíc dostupných dávek dostalo k pacientům jen minimum.

Teprve po nátlaku veřejnosti a některých médií, především Práva a Novinek.cz, byla kritéria postupně zmírňována, až na současné prakticky jediné – věk 65 plus. Ale i to je v současné situaci, kdy je těchto léků doslova přebytek, zbytečně omezující.

Jeden z členů odborné komise jmenované ministerstvem zdravotnictví na jaře Právu přiznal, že kritéria pro jejich podávání byla tehdy nastavena tak přísně kvůli obavě, že tyto drahé léky – bamlanivimab asi 20 000 korun, Regn-cov2 65 000 korun za dávku – dostane „kdekdo“ a zásoby budou velmi rychle vyčerpány.

Jenomže kvůli tomu byla mnoha rizikovým pacientům s přidruženými nemocemi léčba těmito nesmírně účinnými léky odepřena. Kolik z nich kvůli tomu zbytečně trpělo na jipkách, nebo dokonce zemřelo, se můžeme jen dohadovat.

Pandemie v olympijském Tokiu výrazně nabírá na síle

Svět

Po razantním zmírnění ministerských kritérií začátkem dubna se tyto léky konečně dostaly k novým skupinám pacientů a začaly uzdravovat a zachraňovat mnoho životů.

Pozitivní zkušenost s léčbou popsal Právu už dříve primář Dmitry Rakita z Pneumologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol.

„Ze starších pacientů jsme měli nemocného s vaskulitidou (zánětlivé onemocnění cév), který po aplikaci druhý den volal, že už mu skoro nic není. Ustoupily horečky, kašel i chřipkové příznaky,“ přiblížil pro Právo primář Rakita.

Tisíce dávek ladem

Se zmírňováním pandemie potřeba těchto superléků prudce klesla a v důsledku toho teď leží několik tisíc dávek za mnoho set milionů korun v nemocničních skladech.

Skotsko zrušilo téměř všechna opatření proti koronaviru

Koronavirus

Doba jejich expirace je sice až v roce 2023, ale nemocnice mají obavy, že jim vynaložené miliony za nevyužité léky budou v rozpočtu chybět. Premiér Andrej Babiš (ANO), který dovoz těchto léků inicioval, jim ale slíbil, že proplacení zařídí.

„V tuto chvíli máme na skladě 4853 dávek. Vynásobíme-li to cenou za dávku, která činí 65 tisíc korun, máme uloženo v těchto lécích 315,5 milionu korun. S nákupem, který zajistil stát, nám vypomohly pojišťovny částkou 100 milionů korun, kterou musíme do konce roku vrátit. Ani zbývající částka samozřejmě není v rozpočtu nemocnice zanedbatelná. Doufáme, že nás v tom stát nenechá. Byť samozřejmě nikdo neví, co přijde na podzim. Nakoupený regeneron má dobu trvanlivosti do roku 2023,“ řekla redakci mluvčí FN Brno, která je distributorem léků.

Za měsíc jen dva

Stejně tak v další distribuční nemocnici leží aktuálně ve FN Motol v Praze téměř polovina z nakoupených šesti tisíc dávek regeneronu za více než 130 milionů korun. Lék bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly distribuovala na začátku jara do více než 60 nemocnic Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze. Z původní zásoby tří tisíc dávek tu nyní zůstala zhruba třetina.

„U nás v nemocnici jsme léčili takto od jara zhruba 115 pacientů. Šlo o rizikovou věkovou skupinu nad 60 či 65 let, pacienty s přidruženou diagnózou, u kterých by nemoc mohla mít fatální následky, nebo i těhotné. I takovou pacientku jsme měli a nemoc překonala bez komplikací. Nicméně za poslední měsíc jsme podali regeneron dvěma pacientům, toť vše,“ sdělila Právu mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Varianta delta je v Česku u 97 procent nakažených

Koronavirus

Důvodem je kromě radikálního snížení počtu nakažených covidem-19 i to, že bylo k léčbě regeneronem doporučeno praktickými lékaři mnohem méně pacientů, než se předpokládalo.

„U nás nestanovujeme diagnózu. Lék je podáván na doporučení praktiků, a na ty bych i v této době chtěla apelovat, aby u pacientů, kteří jsou pro léčbu vhodní, ji doporučili. Léků máme dostatek. Lék však musí být podán v první fázi nemoci, aby zastavil šíření nemoci, tedy týden od prvních příznaků,“ připomněla Plachá s tím, že je důležité s doporučením léčby neváhat. Při pohledu na statistiky hospitalizovaných pacientů v těžkém stavu by se mohlo zdát, že vlastně o nic nejde. Těch napojených na umělou plicní ventilaci či mimotělní oběh je nyní v českých nemocnicích jedenáct.

Jim už monoklonální protilátky nepomohou. Ale je jisté, že pokud by mohly být nasazeny hned v počátku propuknutí jejich nemoci, nejspíš by v této kolonce statistiky svítila nula.

Je to na nemocných i prakticích

I když každý den přibývá v Česku jen několik hospitalizovaných pacientů a ne všichni mají těžký průběh covidu-19, stojí za to snažit se, aby nebyli žádní. Dosavadní zkušenosti ukazují, že ti nemocní, kterým byly podány infuze monoklonálních protilátek včas, zůstali v domácím léčení a uzdravili se. A to šlo většinou o rizikové pacienty s řadou přidružených nemocí, kteří jsou jinak nejčastějšími oběťmi covidu-19.

Chorvati jsou na platné testy nekompromisní

Evropa

Nezbývá než znovu apelovat na starší lidi a zejména ty rizikové, aby neváhali a okamžitě po příznacích nákazy koronavirem oslovili svého praktického lékaře, který je doporučí do nejbližší nemocnice pro aplikaci infuze monoklonálních protilátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám