Hlavní obsah

Chorvati jsou na platné testy nekompromisní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez platného testu nebo covidového pasu ani krok. Tak lze ve stručnosti shrnout aktuální situaci v Chorvatsku pro turisty. Kontroly u vstupu do vyhlášených kempů nebo na diskotéky jsou nekompromisní. Do objektů nevpustí nikoho, kdo certifikát o očkování nebo testu nemá.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Recepce kempu Straško. Bez covidového certifikátu o očkování nebo testu ani krok.

Článek

Bez certifikátu nepustí ani ty, kteří přijeli na krátkodobou návštěvu zařízení pro obhlídku místa či návštěvu ubytovaných přátel. Tak tomu je například i ve vyhlášeném kempu Straško na ostrově Pag, kde si dovolenou v současné době užívá několik tisíc lidí z různých států Evropy – Česko nevyjímaje.

V kempu samotném se už roušky s výjimkou nakupování nenosí. Ale stejně jako při vstupu do areálu jsou nesmlouvavé i prodavačky v několika obchodech, které v kempu jsou. A to bez rozdílu národností.

PŘEHLEDNĚ: Jaká omezení teď platí při cestování v Evropě

Koronavirus

„Nemůžu tě pustit, je to zbytečné, tvůj test už dvě hodiny neplatí. Pokud chceš dovnitř, běž na parkoviště před kempem, tam ti test udělají. Ale spěchej. Mají otevřeno jen do desíti do večera,“ radí dalšímu ze zájemců o pobyt v kempu hlídač u vchodu.

Foto: Právo

Testovací kontejner na ostrově Pag v Chorvatsku

Testy se platí na místě a poplatek za ně může být na různých místech rozdílný. Před kempem Straško je to například 150 kun (510 korun).

Středomoří v půlce léta přitvrdilo

Koronavirus

„Naše testy pořízené v Česku bohužel už dvě hodiny neplatily, tak nás na pláž Zrće nevpustili. Testovat jsme se za dvě stě kun mohli na místě, testovací místo nebylo zřejmě časově omezeno, ale chtěli za něj sto kun (340 korun) a především tam čekalo tolik lidí, že jsme se na to nakonec vykašlali,“ řekl Lukáš z Moravy.

Ten chtěl s přítelkyní Kateřinou a bratrem Honzou navštívit vyhlášenou plážovou diskotéku Zrće u městečka Novalja. Do kempu se jako dříve přihlášení uživatelé s potvrzením o ubytování mohli v noci vrátit bez problémů.

Opatření v Chorvatsku

Při příjezdu do Chorvatska je nutné je doložit očkování, a to alespoň 22 dní po první dávce, test či prodělanou nemoc. Na hranicích žádají EU covid pas, jinou formu potvrzení uznají jen výjimečně. Pokud člověk nesplní podmínky, má ještě možnost se otestovat PCR nebo antigenním testem na hranicích a do výsledku strpět karanténu. Platí výjimka pro děti do 12 let.

Mapa cestovatele se mění. Další země spadají do kategorie vysokého rizika

Domácí

V pátek chorvatské úřady prodloužily nejméně do 15. srpna zpřísněná opatření z minulého týdne. Ve veřejných vnitřních prostorech se musí nosit roušky nebo respirátory, venku jsou povinné všude, kde nelze dodržovat rozestupy minimálně 1,5 metru.

Na seznamu českého ministerstva zdravotnictví nyní patří Chorvatsko k zemím s nízkým rizikem nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám