Hlavní obsah

Skotsko zrušilo téměř všechna opatření proti koronaviru

Edinburgh

Tři týdny po ukončení téměř všech opatření proti šíření koronaviru v Anglii v pondělí zrušilo většinu obdobných nařízení také Skotsko. Až na několik málo výjimek byla zrušena pravidla týkající se rozestupů mezi lidmi.

Foto: Pool, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

V hospodách, v restauracích a na hromadných akcích už neplatí kapacitní limity, otevřít opět mohou i noční podniky. Na úřadech a v prostředcích veřejné dopravy však nadále platí povinnost nosit roušky.

Roušková povinnost trvá také ve školách, ale nově nemusí celá třída zůstat doma v izolaci, pokud se v ní vyskytne případ nákazy covidem-19. Zaměstnanci škol musí nadále dodržovat metrové rozestupy. Zrušena byla dosavadní horní hranice 5000 účastníků akcí konaných pod širým nebem a 2000 účastníků akcí uvnitř budov.

Wales po vzoru Anglie a Skotska uvolní většinu koronavirových opatření

Koronavirus

Jejich konání však musí schválit úřady. Kromě toho platí i další karanténní pravidla. Lidé s dokončeným očkováním, bez příznaků nemoci covid-19 a s negativním PCR testem se už nemusí izolovat, pokud přišli do styku s nakaženou osobou.

Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová označila dnešek za „dosud možná nejvýznamnější datum" během pandemie. Zároveň vyzvala všechny obyvatele, aby stále byli opatrní. Pandemie podle ní ještě nepominula. Skotsko, které má přibližně 5,5 milionu obyvatel, v neděli hlásilo 1240 nových případů koronavirové nákazy.

Už v sobotu zrušil téměř všechna proticovidová opatření až na rouškovou povinnost také Wales. V Anglii byla už 19. července zrušena nařízení k nošení roušek. Nejpřísnější omezení tak z celého Spojeného Království zůstávají v Severním Irsku, kde má vláda teprve v příštích dnech rozhodnout, zda je uvolní.

Roušky mimo domov dál nosí 95 procent Angličanů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám