Hlavní obsah

Dostál: můj nový nález je vážný

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová, Václav Pergl

Optimistické předpovědi, že jednašedesátiletému ministru kulturu Pavlu Dostálovi vyoperovaný zhoubný nádor na slinivce břišní nenapadl žádné další orgány, se nenaplnily. Podle dobře informovaných zdrojů rakovina zasáhla játra.

Foto: Archiv SDH Borovno

Zásah borovenských hasičů

Článek

"Není to dobré. Nálezy jsou velmi vážné. Nepřipouštím si to, ale čeká mne těžký a dlouhý zápas. Nechci se nyní k tomu více vyjadřovat, protože je to otázka vkusu, což musí každý pochopit," řekl Právu Dostál. Podle svých slov má do dubna přesně nalinkovaný léčebný program, který se ale bude odvíjet od jeho zdravotního stavu.

Na základě nových vyšetření v pražské Ústřední vojenské nemocnici počátkem tohoto týdne se Dostál rozhodl okamžitě podstoupit desetitýdenní intenzivní ambulantní chemoterapeutickou léčbu v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. "Budu tam dojíždět. Po něm bude následovat měsíční hospitalizace, kdy bude chemoterapie doplněna radioterapií," poznamenal.

Masarykův onkologický ústav, který v chemoterapii patří k nejlepším, má pro případ nutnosti pro ministra připravený pokoj. Jeho návštěvy jsou naplánované vždy na pondělí. Jak ve čtvrtek informovala ČTK mluvčí nemocnice Zuzana Joukalová, nemocniční režim i ubytování bude mít Dostál podle mluvčí naprosto stejné jako jiní pacienti. Ústav má vybudovány jednolůžkové pokoje řešené tak, že umožní ministrovi diskrétní jednaní s kolegy z vlády.

Dostál vyjádřil politování, že informace o jeho zdravotním stavu unikla ve středu do tisku z lékařských kruhů, což podle něj nesvědčí o ohledu k pacientovi.

I přes své vážné onemocnění se chce Dostál věnovat svým pracovním i ústavním povinnostem. Včera, když se objevil v jednacím sále Senátu, aby sám obhajoval novelu zákona o veřejnoprávní televizi, zákonodárce naprosto zaskočil. Bylo vidět, že je unavený a že ho zmáhá i mluvení. "Měl by se šetřit a myslet hlavně na sebe. Zdraví je přednější," říkali shodně senátoři.

Děkuje za podporu

Dostál se podle svých slov cítí nyní fyzicky i psychicky celkem dobře. "Nevzdávám to a musím se s tím vyrovnat. Věřím lékařům. Děkuji i za podporu vyjadřovanou v mnoha SMS a e-mailových zprávách, které mi přicházejí," zdůraznil. Děkuje i za mnoha léčiteli nabízenou pomoc, kterou však odmítá.

Specialisté, kteří se zabývají léčbou onkologických onemocnění, se shodují: léčba metastáz v játrech je komplikovaná. Pro pacienta je vždy zatěžující a výsledek lze těžko předem odhadnout.

Objeví-li se metastázy v játrech, je situace vždy vážná, lékaři se ale nikdy nevzdávají," řekl Právu přední český onkolog profesor Pavel Klener, přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Profesor Zdeněk Dienstbier, předseda Ligy proti rakovině, k tomu dodal: "Nádory slinivky břišní, jako měl Pavel Dostál, patří k nejagresivnějším a bohužel většinou jsou diagnostikovány pozdě, to znamená, že velmi často je to ve fázi, kdy nádor metastázoval." Zhoubný nádor lékaři vyoperovali Dostálovi v polovině září. Následná lékařská vyšetření sice podle pacienta neprokázala, že by se nemoc šířila dál, přesto ale počítal, že časem preventivně podstoupí chemoterapii.

Předpokládalo se také, že ministr se dostatečně zotaví při lázeňské léčbě v Karlových Varech. Jenže začátkem listopadu tam dostal vysoké horečky, byl z lázní znovu převezen do vojenské nemocnice a lékaři mu potvrdili tentokrát zápal plic.

Z nemocnice byl počátkem prosince propuštěn do domácího ošetřování a minulý týden se vrátil do svého úřadu. Tehdy se svěřil Právu, že s chemoterapií počítá hned v lednu, ale znovu mu stoupla teplota.

Ministr stále ještě věřil, že s původní nemocí teploty nemají nic společného. S horečkami však musel být o víkendu hospitalizován v olomoucké nemocnici a v pondělí se pak podrobil plánované kontrole i dalším onkologickým vyšetřením, která už tak povzbudivá nebyla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostál se probral z umělého spánku

Ministr kultury Pavel Dostál se téměř po týdnu od operace slinivky břišní probral z umělého spánku. "Pan ministr byl odpojen od dýchacího přístroje, dýchá...

Výběr článků

Načítám