Hlavní obsah

Dolní Bojanovice sčítají škody po bouřce. Obec přikrylo bahno

– Dolní Bojanovice
Právo, Novinky, miv, ven

Zatopené sklepy, silnice i úroda pod nánosem bahna, Dolní Bojanovice od úterního rána likvidují následky noční bouře. Hasiči v malé obci zasahovali během sedmi hodin u více než čtyřiceti událostí. Rozsah škod v řádu desítek milionů korun je patrný z videozáznamu.

Škody, které napáchala noční průtrž a bouřka v Dolních BojanovicíchVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Přívalová vlna vtrhla do obce v pondělí večer. „Hasiči jeli čerpat vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

„Bouřka přišla ve dvou vlnách. Ulicemi teklo tři čtvrtě metru vody, dokonce vybřežil i potok Prušánka, voda z něj se rozlila do okolí a zaplavovala domy a sklepy. Do pěti ráno u nás bylo dvacet jednotek hasičů, kolem osmdesáti chlapů v hasičském odvedlo spoustu práce. Moc bych jim chtěla poděkovat,“ řekla v úterý starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová (KDU-ČSL).

Českem se prohnaly živly, na Hodonínsku hasiči zasahovali každou minutu

Krimi

„Zaplavilo nám to sklep úřadu a nějaké obecní objekty. Větší škoda ale je u lidí, schytala to spousta domů, především v ulicích Hlavní, Dlouhá, Vídeňská a ve vinných sklepech. Máme strach, že se některé sklepy zbortí. Na jednom bytovém domě musí být nová střecha, jinde mají zničená střešní okna. Takové kroupy jsem ještě neviděla,“ dodala starostka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Údolní ulice, auta, utopená v garážích pod domem a zničené vybavení, bilance pondělní povodně.

„Byly velké jak husí vejce. Mám po úrodě. Letošní merlot bude hodně vzácný,“ řekl vinař Vojtěch Salajka, který za krátkou chvíli odepsal 70–90 procent letošní úrody a bude rád, když se mu podaří zachránit alespoň keře révy.

Obří kroupy poškodily mnoho aut a taky skleněnou střechu verandy domu Komosných, kteří slyšeli rány do tabulí. „Poškození jsme si ani nevšimli. Když se ulicí hnala voda, drželi jsme vrata domu, aby nám je nevytlačila. Co voda zmizela, uklízíme,“ uvedla Marie Komosná.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marie Komosná s manželem uklízejí svůj dům v Hlavní ulici v Dolních Bojanovicích.

Povodňová vlna, ženoucí se ulicí, s sebou brala auta. „Měli jsme v přímém přenosu, jak se utopila auta, jela po ulici Hlavní a zůstala stát. Nešlo to. Až opadla voda, odtahovali jsme je traktorem,“ řekla starostka. „My jsme tu už vodu v ulici několikrát zažili, ale takovou nikdy,“ říká Komosná. „Máme kousek nad obcí meteostanici. Ta ukázala celkový úhrn srážek 176,7 milimetru. Pokud údaje nezkreslilo krupobití, tak je to opravdu hodně,“ uvedl Salajka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sklizeno. Vinař Vojtěch Salajka obhlíží vinici. Sedmdesát až devadesát procent úrody zničilo krupobití.

Jen oči k pláči zbyly dalšímu vinaři. Štěpán Červenka má výsledek své práce utopený ve vodě a bahně. V jeho případě tak možná nemuselo být. Stavba nové cyklostezky zvedla úroveň vozovky nad vchod do jeho sklepa. Není divu, že jej pak příval zaplavil. „Na výšku tam byl tak metr vody, plavou sudy i nerezové nádoby. Mám podemleté schodiště, prasklou zeď. Musím to vyklidit, nechat vyschnout a pak uvidíme. Víno ve skle je snad v pořádku, co v sudech, netuším,“ řekl vinař.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Spoušť ve sklepě Štěpána Červenky. Sudy mezi vodou a blátem, podemleté schody do sklepa.

Kdo povodní neutrpěl, nabízí pomoc. „První přišla krojovaná chasa. Já všem dobrovolníkům říkám, ať se zeptají u sousedů, jestli potřebují pomoc, a pak ať ji nabídnou u nás. Pomoc nabízí taky odjinud, volají mi starostové, jestli něco potřebujeme,“ dodala Rajchmanová.

V úterý dopoledne už ulice obce znovu zalilo slunce a odhalilo napáchané škody: silnice silně pokryté naplaveným bahnem, úroda na poli pomlácená od prudkého lijáku a také vodou nasáklé a bahnem znečištěné stěny sklepů, ze kterých už hasiči stihli vodu vyčerpat.

Voda se od pondělního odpoledne prohnala zejména jihovýchodem republiky. „První události jsme zaznamenali po čtrnácté hodině, nicméně největší nápor na naše operační středisko přišel až po 17. hodině, kdy bylo nutné vysílat do terénu jednotky každou minutu,“ dodal Mikoška.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Škody, které napáchala noční průtrž a bouřka v Dolních Bojanovicích

Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy, ve Vyškově spadl na osobní auto reklamní banner z obchodního domu, v Rozseči nad Kunštátem zase zasahovali v domě po úderu blesku. Na Znojemsku spadl strom do kolejiště, zastavil provoz na trati ze Znojma do Šumné ve směru do Okříšek. Hasiči z vlaku evakuovali osm osob.

Přijdou další silné bouřky s krupobitím, varovali meteorologové

Počasí

Zaplavený podjezd zastavil ráno dopravu ve Zlíně, ve Vodňanech déšť zatekl do hypermarketu.  Další bouřky a silné srážky doprovázené krupobitím předpovídají meteorologové opět během noci a zítřka.

Reklama

Výběr článků

Načítám