Hlavní obsah

Do školy nešla. Rodiče nechtějí testy ani roušky

Právo, Aleš Fuksa

Proti antigennímu testování bezpříznakových dětí ve školách jsou rodiče sedmileté Viktorky a 11leté Sáry. Nesouhlasí ani s celodenním nošením roušek. „Odmítáme se podílet na této šikaně ze strany vlády. Testování zdravých jedinců antigenními testy je naprosto zbytečné a vykazuje vysokou chybovost. Proto jsme mladší dcerku omluvili ze školy. Nebude do ní chodit z rodinných důvodů,“ vysvětlila maminka Radka S. ze Zlínska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Testování antigenními testy ve školách. Ilustrační foto

Článek

Její starší dcerka Sára má jít do školy při rotační výuce příští týden. Spíš však zůstane doma, stejně jako Viktorka. Ta navštěvuje malotřídní základní školu. Její rodiče jsou s učitelkou domluveni na tom, že jí bude posílat úkoly, jako kdyby byla nemocná. „Jednou denně přes aplikaci WhatsApp,“ podotkla maminka.

Tím, že dítě neabsolvuje plošné testování, mu není možné odepřít ústavní právo na vzdělání
Radka S., maminka školaček

Rodiče jsou rozhodnutí, že do školy se jejich dcery nevrátí, dokud nepomine povinné testování. „Chceme školu bez podmínek, bez testů a roušek. Už jsme kvůli tomu spolu s dalšími rodiči třikrát demonstrovali a absolvovali dvě protestní automobilové Jízdy za svobodu,“ podotkla maminka.

Do škol poslala v pondělí vysvětlení, proč se dcerky nevrátí po skončení nouzového stavu do tříd.

Waldorfská škola v Semilech odmítla testování dětí i roušky ve třídách

Domácí

„Tím, že dítě neabsolvuje plošné testování, mu není možné odepřít ústavní právo na vzdělání, tedy pobyt ve škole. A nemůže být z tohoto důvodu ani ze školy vyvedeno. Výkon práva na vzdělání nelze nijak podmiňovat tím, že v souvislosti s výskytem viru SARS-CoV-2 je právo dítěte na vzdělání právem vyšší právní síly než právo na ochranu veřejného zdraví,“ uvedla maminka v dopisu škole.

„Dokonce nemá místo ani v seznamu práv uvedených v Listině základních práv a svobod. Je vždy nezbytné přiklonit se k ochraně práva jednotlivce,“ dodala žena.

Do testování dětí se ve školách a školkách zapojili učitelé i rodiče

Domácí

„Před rokem jsem si myslela, že jde skutečně o zdravotní riziko. Všichni jsme se báli, nosili roušky i v lese. Teď vím, že jde bohužel o politiku a zotročení společnosti. Děti už nikdy nebudou jako dřív, nebudou se moci scházet v kroužcích, na táborech, na hřišti. Stačí se podívat z okna. Já se snažím je brát co nejvíce ven. I se venku učíme, chodíme do lesa a nikdo mi nezakáže jít tam, kde nám je dobře,“ sděluje svůj názor paní Radka.

Testy bez komplikací

Do malotřídní školy, kde je přihlášeno ve dvou třídách celkem 37 dětí, nenastoupily v pondělí kvůli nesouhlasu s testováním celkem tři z nich, plus dva nemocní žáci.

Ředitelka školy v tom však nevidí problém. „Je to právo každého rodiče. Jsou omluveni a budeme jim pravidelně zasílat vše, jak bude třeba,“ potvrdila Právu ředitelka školy Lenka Vavrušová. Dodala, že testování dětí v pondělí ráno dopadlo bez komplikací.

Školy řeší stížnosti rodičů. Vadí jim roušky i tyčinky

Domácí

„Testy jsme zvládli, nebyl nikdo pozitivní. Dětem přišlo s testy pomoci patnáct rodičů. Jeden žák mi dokonce řekl, že testování bylo to nejlepší z první školní hodiny. Bral to tak, že je to chemický pokus. Děti z toho měly srandu,“ pousmála se ředitelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám