Hlavní obsah

Do Senátu chce herec, kardiochirurg i expremiér

Poslední šanci podat přihlášku do voleb měli v úterý i kandidáti do Senátu. Přihlásilo se asi 180 kandidátů, méně než před šesti lety. Oficiální seznam zatím úřady nechtějí zveřejnit. Prověřují, zda jsou splněny všechny náležitosti pro registraci. Definitivně jasno o registraci by mělo být 5. srpna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Některá zajímavá jména jsou ale známá už teď. Na Jihlavsku bude funkci obhajovat předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, proti němu třeba Josef Pavlík, někdejší náměstek hejtmana za hnutí ANO. Na Berounsku chce funkci obhájit místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS, za Spolu), který je členem horní komory od roku 2004.

V Senátu se chce udržet i místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin, který se utká třeba s krajským zastupitelem Jaromírem Dědečkem (ANO). První místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09/STAN) obhajuje funkci na Praze 6, kde se utká i s pirátskou exposlankyní Danou Balcarovou.

Praha sobě nezvládla nasbírat dostatek podpisů. Musí kandidovat jako sdružení

Volby

Na třeskutý souboj to vypadá v obvodu Plzeň-město, kde bude mandát obhajovat senátor Václav Chaloupek (OPAT a STAN). Proti němu se postaví například exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová jako nezávislá. Za ANO bude na Plzeňsku kandidovat žokej a chovatel Josef Váňa a za SPD jako nezávislý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka.

Na Mělnicku bude o hlasy voličů bojovat třeba bývalý člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka, a to za TOP 09. Mandát zde bude obhajovat také senátor Petr Holeček (STAN).

Ve volebním obvodu Olomouc se proti sobě postaví například dosavadní senátor Lumír Kantor s poslancem a záchranářem Milanem Brázdilem (ANO) či předsedkyní Trikolóry Zuzanou Majerovou Zahradníkovou. ODS vybrala emeritního přednostu I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Čestmíra Neorala.

Vystrčila v boji o Senát vyzve právník Nielsen

Volby do Senátu

Živo bude také v obvodu Brno-město, kde za koalici Spolu kandiduje herec a ředitel vinohradského divadla v Praze Tomáš Töpfer, který se chce do Senátu po deseti letech vrátit. Končící senátor Jan Žaloudík (za ČSSD) mandát neobhajuje a sociální demokraté místo něj nikoho nenominovali.

Na Praze 10 vyslala ČSSD do klání sociálního pracovníka Štěpána Kavuru, koalice Spolu nominovala kardiochirurga Jana Pirka, za ANO kandiduje umělkyně Helena Leisztner Kroftová.

Do Senátu se chtějí dostat i bývalý premiér Vladimír Špidla za ČSSD, exposlankyně Hana Kordová Marvanová za koalici Spolu nebo exprimátor Prahy Tomáš Hudeček jako nezávislý, společně s dalšími se utkají na Praze 11.

ČSSD v Praze představila trumf do senátních voleb: expremiéra Špidlu

Domácí

Senátoři se budou volit 23. a 24. září v sedmadvaceti obvodech. V některých případně i o týden později, pokud nebude kandidát zvolen hned v prvním kole. Získat by musel nadpoloviční většinu hlasů.

Výběr článků

Načítám