Hlavní obsah

Praha sobě nezvládla nasbírat dostatek podpisů. Musí kandidovat jako sdružení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uskupení Praha sobě v čele s Janem Čižinským se nepodařilo nasbírat dostatečný počet podpisů, aby se mohlo ucházet o hlasy voličů s tzv. občanskou kandidátkou. V podzimních komunálních volbách proto bude kandidovat jako sdružení „Podporujeme nezávislou kandidátku Praha sobě“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Čižinský na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

„Nasbírali jsme 92,5 tisíce hlasů. Takže jsme podali na magistrát kandidátku jako sdružení nezávislých kandidátů a politické strany,“ řekl Čižinský Novinkám.

Původně chtěla Praha sobě kandidovat s tzv. občanskou kandidátkou. Aby ale mohla takto usilovat o voličské hlasy, musela by podle pravidel nasbírat podpisy alespoň sedmi procent obyvatel daného města. V hlavním městě by tedy šlo zhruba o 95 tisíc podpisů.

Kvůli Pospíšilovi odešla kandidátka pražské TOP 09

Komunální volby

Čižinský věří, že by se podařilo daný počet nasbírat do 2. srpna, který je tzv. opravným termínem. „Tímto tempem bychom ty podpisy nasbírali, ale radši jsme zvolili právně bezpečnější řešení,“ zdůvodnil.

Na podporu Prahy sobě se přitom pořádalo množství akcí. Do sběru podpisů se zapojil například i fotograf Tomáš Třeštík, který je bratrem současné radní pro kultury Hany Třeštíkové (Praha sobě).

Čižinský se nyní neobává, že by se jednalo o špatný start do volební kampaně. „Myslím, že to až tak velké zklamání není,” dodal.

„Zvažuje nás skoro polovina voličů”

Praha sobě si ale podle něj nechala udělat předvolební průzkum u agentury Ipsos na tisícovce respondentů, podle jehož výsledků zvažuje volbu uskupení skoro polovina oprávněných voličů. „Do voleb jdeme s velkou nadějí. Nechceme dopustit, aby si Prahu zase vzala ODS,“ nastínil také možné scénáře povolební spolupráce.

Vedle občanských demokratů, kteří v Praze kandidují v rámci koalice SPOLU (s TOP 09 a KDU-ČSL), vyloučil dále spolupráci s komunisty a SPD.

Scheinherr podal trestní oznámení na Augustína, následně ho pustil do další společnosti

Domácí

Praha sobě nyní vládne v metropoli spolu s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN). Tato koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Volby v Praze vyhrála v roce 2018 ODS, která má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly pro Prahu. ANO má 12 zastupitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám