Hlavní obsah

Do Libereckého kraje se vrátí povinné nošení roušek ve zdravotnických zařízeních

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupech v lékárnách a u vybraných poskytovatelů lůžkových a terénních sociálních služeb v celém Libereckém kraji budou muset lidé znovu povinně nosit roušku. O mimořádném opatření rozhodla v úterý krajská epidemiologická komise, a to především v reakci na výskyt několika nových ohnisek pozitivně testovaných na koronavirus v Jablonci nad Nisou a jeho okolí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Do Libereckého kraje se vrací povinné roušky.

Článek

„Dosud byla povinnost nosit roušku ve všech lůžkových zdravotnických zařízeních a my to rozšiřujeme i o veškerá ambulantní zařízení a lékárny v celém kraji. Je to preventivní opatření, kterým se snažíme zabránit dalšímu šíření (koronaviru),“ řekl Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle něj se virus objevil v několika menších jabloneckých podnicích a celkově jde o „dvě až tři desítky nových případů“.

Ve Větrném Jeníkově končí mimořádná opatření, roušky v obchodech zůstávají

Domácí

„Proč se to šíří právě v Jablonci, v tuto chvíli přesně říci nejde. Jde o případy, které mají návaznost na zahraniční dělníky, návrat ze zahraničí nebo kontakt s pracovištěm ve Středočeském kraji,“ uvedl šéf krajských hygieniků.

Ubylo těžkých případů

V Libereckém kraji je aktuálně celkem 110 lidí, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Dva z nich leží v nemocnici. Podle hygieniků se aktuální situace od jarní, první vlny liší právě menším podílem nejzávažnějších případů. „Na druhou stranu poslední případy pozitivity, které jsme vysledovali, nejsou bezpříznakové. Mají sice lehký průběh, ale provází je ztráta čichu, bolest v krku nebo jiné lehčí příznaky,“ doplnil Valenta.

Nové opatření se netýká lázní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám