Hlavní obsah

Dneska mě to baví. Jako vy bych lidi oblbovat nedokázal, řekl Babiš poslancům

Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér Andrej Babiš nechodí do Sněmovny často. Sám to přiznává a tvrdí, že je to zbytečné. Ovšem v úterý se nechal slyšet, že právě dnes ho jednání baví. Reagoval tak na debatu o vyplácení kompenzačního bonusu pro OSVČ i malá eseróčka. Opozici vadí, že podle vládního návrhu se na něm mají podílet i obce a kraje a peníze jim pak budou chybět.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš na úterním jednání Sněmovny

Článek

„Já vás obdivuji. Já bych takhle manipulovat a oblbovat lidi nedokázal. Moc často tady nevystupuju, ale ani sem moc často nechodím, protože vždy dospěju k názoru, že je to zbytečné, ale dneska mě to baví,” prohlásil před poslanci premiér Andrej Babiš a sklidil upřímný i posměšný potlesk.

Přijdete někdy, pane premiére, interpelovali Piráti Babiše. Letos určitě, odpověděl

Domácí

„To, co tady předvádíte, je neuvěřitelné. Vlastně říkáte, že dotační systémy na školy a školky už nemáme dělat,” pokračoval premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premier Andrej Babiš a ministr kultury Lubomír Zaorálek na úterním jednání Sněmovny

Opoziční poslanci celé odpoledne kritizují to, že vláda chce, aby se na vyplácení bonusu třetinou podílely obce a kraje a následně jim peníze vrátí formou dotace. Opozice chce, aby prošel pozměňující návrh Senátu, aby byly peníze vypláceny pouze ze státního rozpočtu.

Černý den pro obce. Vláda je chce vyhladovět a ovládnout, tepe opozice

Domácí

„Ne, že by s vámi nebyla sranda,” odvětil Babišovi šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „My jsme ale neříkali, že chceme zrušit dotační tituly, ale zásadně protestujeme, abyste sebral obcím peníze z rozpočtového určení daní a vrátil jim je z dotačního titulu,” pokračoval Kalousek.

Společně s lídrem Starostů Vítem Rakušanem premiéra poučovali o tom, s jakými penězi obce vlastně hospodaří.

„Jsou dvě hromádky. Jedna jsou naše obecní peníze, na které nám chcete sáhnout a potom je druhá hromádka, a to jsou dotace. A vy nám říkáte, že nám sáhnete na jednu, ale přisypete nám do té druhé,” vysvětloval didakticky Rakušan Babišovi.

Bartoš: Jste jako hochštapler

Na premiérův projev reagoval i šéf Pirátů Ivan Bartoš

„V životě jsem nevěřil, že jako relativně mladý člověk, který má rád legraci, se budu ze své pozice snažit dovychovat premiéra této republiky. Jak se tu můžete ležérně jako v hospodě bavit s poslanci. Jak si můžete hrát na hochštaplera,” ptal se premiéra Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám