Hlavní obsah

Přijdete někdy, pane premiére, interpelovali Piráti Babiše. Letos určitě, odpověděl

Právo, ada, nig

Premiérovo ignorování sněmovních interpelací jak ústních, tak i písemných už rozčílilo Piráty natolik, že sáhli k provokativní formě protestu. Dvacet členů jejich klubu mu poslalo písemnou interpelaci naprosto shodného znění. A v jejím závěru mu položili stejnou otázku: Táži se Vás, pane předsedo vlády: Přijdete někdy?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

Andrej Babiš jim odpověděl stejně jako přes kopírák: „Seznámil jsem se s obsahem Vaší písemné interpelace a mohu Vám k němu sdělit, že se v roce 2020 na interpelacích určitě potkáme.“

„Tak to je odpověď, která mě nepřekvapuje, je to jeho styl,“ komentoval to šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Interpelace to pro nás jediná možnost, jak se s premiérem potkat, jinak je to skoro nemožné. Ignoruje Sněmovnu, dělá si z toho legraci, proto jsme zvolili tuto formu,“ řekl Bartoš. „Každý poslanec má možnost se obracet na premiéra, což je nám upíráno, a tak jsme se na něj obrátili. Nezbývá než věřit, že se zúčastní interpelací častěji, než to bylo v minulém roce,“ dodal šéf Pirátů.

Hned první příležitost premiér promarní

Hned první příležitost vylepšit si skóre mohl mít premiér tento čtvrtek. Poslanci se ale Babiše nedočkají. Je totiž od středy v Izraeli.

Piráti udělali Babišovi inventuru jeho účasti na interpelacích. Spočítali v ní, že z 29 termínů, kdy mu chtěli poslanci položit během tohoto volebního období dotaz přímo ve Sněmovně, jim dal příležitost jen 14krát. „V poslední době jste chyběl sedmkrát za sebou a naposledy byla možnost Vás ústně interpelovat na počátku června tohoto roku,“ napsali Piráti loni v listopadu.

A připomínají premiérovi, že z 21 čtvrtečních dopolední, kdy se ve Sněmovně projednávaly písemné interpelace, byl přítomen jen dvakrát, 18. ledna a 18. dubna 2019.

Babiš: Homeopatika na křivdu už neberu, už jsem se vyléčil

Domácí

Na odpověď na písemnou interpelaci mají členové vlády měsíc. Pokud poslanec s odpovědí není spokojen, může požádat o její zařazení na program schůze.

Babiš v tom není sám, nechodí ani poslanci

Andrej Babiš byl na štíru s docházkou na interpelace již v minulém období, kdy byl ministrem financí v Sobotkově vládě. Podle něho je Sněmovna „žvanírna“ a on v ní nebude ztrácet čas. „Už dvě hodiny tady nepracuju, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat. Lidi, co tady sedí, taky nemohou pracovat. Nemůžu tady sedět a poslouchat ty nesmysly,“ řekl Novinkám loni v listopadu.

Interpelacím jsou ve Sněmovně vyhrazeny čtvrtky. Písemné se projednávají dopoledne, odpovědi na ústní interpelace na předsedu a členy vlády odpoledne.

Babiš při interpelacích odpovídal, na co se ho nikdo neptal. Pirát ho vypnul

Domácí

Pravdou je, že během interpelací písemných i ústních nezejí prázdnotou jen židle pro ministry, ale lepší situace není ani v poslaneckých lavicích. Není výjimkou, že ve čtvrtek dopoledne, kdy jsou na programu písemné interpelace, jejichž projednávání by mělo skončit hlasováním, předsedající ukončí jednání předčasně, protože v sále není ani potřebná třetina z 200 zákonodárců.

Reklama

Výběr článků

Načítám