Hlavní obsah

Díky očkování už zase normálně žijeme, pochvalují si v senioři v pražském domově

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Domov pro seniory Kobylisy v Praze zasáhla koronavirová pandemie stejně tvrdě jako jiná zařízení po celé republice. Nicméně díky očkování se zde život vrátil zpět do starých kolejí, což vítají s radostí nejen klienti, ale také zaměstnanci.

Senioři v pražských Kobylisích se díky očkování vrátili k normálnímu životuVideo: Novinky

 
Článek

Domov pro seniory Kobylisy v Praze si kvůli covidu prošel nelehkým obdobím. I přes všechna přísná opatření se do zařízení covid dostal, a ovlivnil tak rušný chod domova s více než dvěma sty klienty. Až nyní se díky proočkování pacientů i zaměstnanců život v domově začíná vracet do starých kolejí.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

Na covid se připravovali už od raných případů přesně před rokem. „Opatření byla poměrně dost razantní, protože jsme museli ochránit naše seniory a potažmo i zaměstnance. Už v únoru  jsme začali nosit respirátory, snažili jsme se to opravdu ochránit, co to šlo. Omezili jsme styky,  začalo se jíst postupně na pokojích,  jídelna se zavřela, aby tam nebyla veliká kumulace lidí najednou a začala se dodržovat velice přísná hygienická opatření. Co se týče úklidu, povrchů, pokojů, toalet, všechno se navyšovalo až třikrát tolik, než bylo za normálního běžného režimu,“ popisuje zástupkyně ředitelky Iva Vyšatová.

Koronavirus úřadoval

Přes všechna přísná opatření se ale bohužel covidu nevyhnuli. Přinesl ho jeden zaměstnanec, a protože se jedná o komunitní zařízení s velkou kumulací lidí, rozšíření na sebe nenechalo dlouho čekat. Při 116 zaměstnancích a 211 klientech by byl podle Vyšatové zázrak, kdyby se koronavirus v zařízení neobjevil.

Covid-19 tu nakonec prodělalo  40 % klientů. Úmrtí naštěstí byla minimální a vždy u těžce nemocných pacientů, například s akutní leukémií.

První domov seniorů se po vakcíně vrací k normálu

Koronavirus

Klientům tak hodně chyběl kontakt nejen mezi sebou, ale také s rodinami. „Byli jsme uzavření jenom na pokojích, do jídelny jsme nesměli, veškeré srazy, které jsme měli v zimní zahradě, tak to bylo zakázané,“ vzpomíná s nelibostí seniorka Marie Bratrychová.

Foto: Novinky

Senioři se konečně zase mohou věnovat svým koníčkům.

Spásné očkování

V únoru se do zařízení konečně dostaly vakcíny a naočkována je nyní už většina klientů i personálu. Díky tomu se opět začalo vše vracet do starých kolejí a zařízení jakoby opět ožilo.

„Klienti jsou rádi a je rád i personál, protože je to takové veselejší. Už to trvalo strašně dlouho, bylo to takové smutné, ponuré, nikdo jste nikoho nepotkali a my na to nejsme zvyklí, tady se prostě žilo, tady se sedává na chodbách, povídá, různě to proudí a to nebylo a nám to snad asi chybělo jako zaměstnancům nejvíc,“ usmívá se zástupkyně ředitelky Iva Vyšatová.

Zvěsti o úmrtích seniorů po očkování řeší policie jako poplašnou zprávu

Krimi

Uvolnění režimu oceňují i klienti. „Konečně se můžeme scházet na klubu, že jsme spolu všichni dohromady a můžeme zase prožívat šťastné chvíle,“ říká zvesela klientka Marie Bratrychová.

Návštěvy, které mohly občas probíhat i před proočkováním, se ale stále řídí přísný režimem. Je potřeba se objednat předem, mít negativní test a s výjimkou imobilních klientů, které lze navštívit na pokoji, návštěvy probíhají v oddělených prostorách, v takzvané zimní zahradě.

„To víte, že jsme rádi, že se můžeme zase potkávat,” usmívá se seniorka, která kvůli rozhovoru pro Novinky přerušila hodinu anglického jazyka.

Reklama

Výběr článků

Načítám