Hlavní obsah

První domov seniorů se po vakcíně vrací k normálu

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Domov pro seniory Kobylisy v Praze byl vůbec prvním takovým zařízením, kam minulý týden dorazila anticovidová vakcína a kde místní lékař naočkoval 125 klientů.

Foto: Petr Horník, Právo

Očkování zaměstnanců a klientů v domě pro seniory v pražských Kobylisích.

Článek

Pár dní nato propukla v domově radostná euforie. Na očkování se teď chystá zbývajících sto klientů i všichni zaměstnanci se dvěma výjimkami, kterým to zdravotní stav nedovoluje.

Ředitelka Zuzana Steinbauerová Právu řekla, že se domov do měsíce vrátí k normálnímu životu a radost z toho je, jak u klientů, tak u zaměstnanců, téměř nepopsatelná.

Také ti, kteří váhali

„Během pondělka vyzvedneme v Nemocnici na Bulovce dalších sto vakcín. Budou očkováni i ti, kteří covid-19 už prodělali, a zbytek klientů a zaměstnanců, kteří při první vlně vakcinace 6. ledna váhali. Sami vidí, že neměli vůbec důvod k obavám. Neměli jsme tu ani tu nejmenší nežádoucí reakci, takže nyní chtějí očkování úplně všichni, kterým to zdravotní stav dovoluje. Naopak po tom strašném půlroce tu zavládla ohromná euforie, radost a nesmírná úleva,“ popsala pocity pár dnů po očkování ředitelka pražského domova pro seniory.

Praha volá po autonomii při očkování

Domácí

Už první dávka vakcíny nalila do žil jak zaměstnanců, tak klientů, jejichž věkový průměr je šestaosmdesát let, tolik naděje, že začali s přípravami návratu do normálu.

„Podle studie společnosti Pfizer už deset dní po vakcinaci první dávkou je očkovaný imunní, takže už nyní cítíme velkou úlevu. Počítáme samozřejmě i s druhou dávkou, kterou bychom měli aplikovat po 28. lednu, ale věříme, že za tři neděle až měsíc jsme z toho venku. Ano, stále tu bude povinné testování a nařízení vlády, ale náš život uvnitř se vrátí k normálu,“ raduje se Zuzana Steinbauerová.

„Budeme mít naočkovaný celý dům, můžeme jíst v jídelně, využívat bez omezení zahradu, vrátí se rehabilitace, které máme externí, obnovíme kulturní a sportovní program, zrušíme všechny covidové zóny, ponecháme pouze karanténní zónu. Po půlroce budeme moci normálně fungovat,“ dodala ředitelka.

Skoro polovina nakažena

První vlna pandemie Domov pro seniory Kobylisy kromě psychické zátěže nákazou nezasáhla, druhá však udeřila na zařízení, kde žije 170 klientů, tvrdě.

„Jakmile začalo povinné testování, odhalilo nám každý týden jeden až dva pozitivní zaměstnance. Celkem se u nás nakazilo zhruba 75 lidí, ale přes veškeré obavy nebyla mortalita tak vysoká. Zemřelo sedm našich klientů. Šlo o velmi nemocné lidi. S akutní leukémií, tumory mozku, dva měli mrtvici, šlo o samé těžké diagnózy. Chci tím říct, že zemřeli skutečně spíš s covidem než na covid. A naopak se nám vrátila z hospitalizace na Bulovce do zařízení klientka, která trpí už deset let leukémií. Covid zvládla,“ popisuje ředitelka domova s tím, že jejich lékař se o nemocné v zařízení staral nepřetržitě tři měsíce.

Mobilní tým v Praze začal očkovat, zájem má 80 procent seniorů

Koronavirus

„Kdybych to měla zhodnotit, v první vlně byl virus možná agresivnější a ve druhé se snadněji šířil. Naši klienti si vesměs covidem prošli skoro lehčeji než někteří zaměstnanci, takže nemohu bez námitek souhlasit s tím, že tato nemoc vždy zasáhne starší lidi silněji nebo s horšími následky,“ míní ředitelka. Očkování, které jejímu domovu zajistil pražský magistrát, jenž s vakcinací svých zařízení pro seniory začal minulý týden, je podle ní jediná cesta, jak z tohoto maléru ven.

Reklama

Výběr článků

Načítám