Hlavní obsah

Děti, které zažily trýznivé zákroky psychicky nemocného primáře, dostanou odškodné

Právo, Patrik Biskup

Klatovská nemocnice vyplatí odškodnění rodinám, jejichž děti zažívaly muka při léčbě psychicky nemocným exprimářem zdejšího dětského oddělení Jiřím Havránkem. Na částce za prožité útrapy malých pacientů se už obě strany dohodly, podle informací Práva by se mělo jednat o sumy od dvou set tisíc do půl miliónu, celkem zhruba dva milióny korun.

Foto: Lucie Zikmundová, ČTK

Jiří Havránek jako primář na oddělení neonatologie mělnické nemocnice. Snímek je z roku 2011

Článek

„Dostali jsme návrh ze strany právního zástupce nemocnice na mimosoudní vyrovnání, který jsme akceptovali,“ potvrdila na dotaz Práva advokátní kancelář, která hájí zájmy rodičů postižených dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Osm případů

Až bude smlouva podepsána, rodiny jsou připravené stáhnout žaloby, kterými se soudně domáhaly bolestného a nemajetkové újmy za příkoří, jež jejich ratolestem nešetrnými zákroky Havránek způsobil.

Obsah smlouvy ale nikdo zatím zveřejnit nechce. Podle zjištění Práva jde o osm případů z období na přelomu let 2012 a 2013, v každém se výše peněžního požadavku liší v závislosti na zdravotní újmě dítěte. Částky se ale pohybují od dvou set tisíc do půl miliónu.

Aby mohl peníze špitál rodičům vyplatit, musí dohodu ještě schválit opatrovnický soud, neboť odškodnění je určené ve prospěch dítěte, a soud si tím hlídá, že tomu skutečně tak bude.

Na případ exprimáře Havránka upozornilo jako první Právo loni v září.

Tehdy vyšlo najevo, že trpí bipolární afektivní poruchou, což je vážná duševní choroba dříve známá pod označením maniodepresivní psychóza.

Sadistické zákroky

V důsledku této nemoci dětem prováděl neadekvátní až téměř sadistické zákroky. Opakovaně jim například zaváděl centrální žilní katétry bez léků tišících bolest. Několik malých pacientů se po zákrocích ocitlo v ohrožení života.

Například u dvouleté dívky, která měla lehčí popáleniny na povrchu těla, se Havránek třiadvacetkrát pokoušel o zavedení kanyly do žíly, přičemž pacientka byla plně při vědomí.

„Takto mimořádnou, vystupňovanou a prodlužovanou bolestí hraničící s mučivými útrapami došlo k psychické újmě dítěte,“ konstatovali soudní znalci.

Na druhou stranu ale upozornili na to, že jednal v nepříčetnosti, neboť s ohledem na duševní poruchu nemohl toto své počínání ovládat a nerozpoznával jeho škodlivost. „Paradoxně jednal v přesvědčení, že profesně dělá pro pacienty jen to nejlepší,“ napsali do posudku odborníci.

Přiznal problémy

Právě s ohledem na znalecké posudky dospěla policie k závěru, že za způsobenou újmu na zdraví v souvislosti s neadekvátními zákroky není trestně odpovědný. Státní zástupce ale rozhodnutí o tom, že případ půjde k ledu, zrušil a nařídil doplnit dokazování. Nelíbila se mu ta část znaleckého posudku, podle které měl Havránek zcela vymizelé i rozpoznávací schopnosti.

Je zřejmě přesvědčen, že exprimář jednal minimálně v nepřímém úmyslu, to znamená, že jako lékař s vysokoškolským vzděláním si musel být vědom toho, že zákroky, které praktikoval, mohou vést ke způsobeným následkům.

Je to asi tak, že sice dětem nechtěl způsobit újmu, ale věděl, že následkem jeho zákroků může nastat. Policie proto nechala Havránka znovu podrobit znaleckému zkoumání.

Sám Havránek v rozhovoru pro Právo připustil, že v určitém období měl zdravotní problémy. „Byl jsem unavený, klepala se mi ruka, což snižovalo moji šikovnost, ale nevedlo to k tomu, abych děti poškodil nebo jim ublížil,“ prohlásil Havránek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám