Hlavní obsah

Lékaře podrželi znalci komory, dětem prý nijak neublížil

Právo, Patrik Biskup

Nového spojence získal bývalý primář klatovské nemocnice Jiří Havránek (43), kterého policie prošetřuje kvůli podezření, že v letech 2012 a 2013 prováděl dětem velmi bolestivé zákroky a způsobil jim tak vážnou újmu na zdraví.

Foto: Lucie Zikmundová, ČTK

Jiří Havránek ještě jako primář na oddělení neonatologie mělnické nemocnice. Snímek z roku 2011.

Článek

Lékař trpící maniodepresivní psychózou si nechal vypracovat Českou lékařskou komorou (ČLK) odborný pediatrický posudek. Ten údajně vyznívá v jeho prospěch na rozdíl od závěrů posudku Lékařské fakulty v Plzni (LF), který spustil vyšetřovací mašinerii.

„Mám černé na bílém, že v osmi z devíti prověřovaných případů jsem postupoval správně a dětem nijak neublížil,“ řekl Právu Havránek. V boji za své očištění šel dokonce tak daleko, že na zpracovatele původního posudku Jiřího Kobra z LF podal trestní oznámení za nepravdivý znalecký posudek.

Úplně jiné závěry

„Podali jsme oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že došlo ke spáchání trestného činu ve vztahu k vypracování znaleckého posudku, který má policie k dispozici. Můj klient se obrátil na vědeckou radu ČLK, která zpracovala odborný posudek s diametrálně rozdílnými závěry, než ke kterým došel zpracovatel původního posudku. Ten podle našeho názoru ve svých závěrech nezohlednil všechny údaje z chorobopisů pacientů,“ uvedl advokát Jan Hrabec, který Havránka zastupuje.

Právo se pokoušelo kontaktovat i Jiřího Kobra, aby se mohl vyjádřit, zda si za svými závěry v posudku stojí. V pátek nebyl na pracovišti k zastižení.

Státní zástupce, jenž dozoruje vyšetřování Havránkova případu, bere odborný posudek ČLK jako součást obhajoby. „Samozřejmě se s tím vypořádám v rámci závěrečného hodnocení důkazů,“ uvedl žalobce s tím, že už nechal zadat revizní posudek znaleckému ústavu v Olomouci. Ten by měl být hotový v průběhu léta.

Podle mluvčího ČLK Michala Sojky se může každý lékař v případě potíží či nějakých sporů souvisejících s výkonem povolání obrátit na oborovou komisi vědecké rady ČLK a požádat ji o odborný posudek. „Je potom na něm, jestli ho použije,“ sdělil Sojka.

Dětem se přitížilo

Z trestního spisu vyplývá, že duševně nemocný Havránek dětem ve věku od dvou týdnů do 18 let prováděl bolestivé až téměř sadistické zákroky, když se jim například opakovaně snažil zavést kanylu do žíly. Malí pacienti měli po jeho neúspěšných pokusech desítky vpichů po celém těle a u některých z nich to vedlo ke zhoršení zdravotního stavu.

Policisté loni v září případ odložili a vše směřovalo k tomu, že Havránek nebude trestně stíhán s ohledem na to, že byl nepříčetný v důsledku duševní choroby. Státní zastupitelství ale dalo pokyn pokračovat ve vyšetřování s tím, že jako lékař s vysokoškolským vzděláním si musel být vědom toho, že zákroky, které praktikoval, mohou vést ke způsobeným následkům.

Havránek odmítá, že by dětem vědomě ubližoval. „Pravda je, že jsem měl v určitém období problémy, kdy jsem byl unavený, klepala se mi ruka, což snižovalo moji šikovnost. Rozhodně to ale nevedlo k tomu, abych děti úmyslně poškodil,“ řekl Právu lékař.

Klatovská nemocnice už také řeší několik žádostí o odškodnění. Ty podali rodiče dětí, jimž měl Havránek svými zákroky způsobit újmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám