Hlavní obsah

Děti dostaly v Česku oblečení i lego, dospělí psychologa

V průběhu tohoto týdne skončí desítkám afghánských spolupracovníků a jejich rodinám nařízená karanténa, do které museli nastoupit po příletu do Česka minulý týden kvůli riziku nákazy. Zemi narychlo opustili jen s tím nejnutnějším. Co chybělo, jim v Česku sehnali zástupci armády nebo charity. Zvláštní pozornost věnují dětem.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Článek

„Mají k dispozici hračky, pastelky, omalovánky, puzzle, lego. Dospělým zase pomáhají naši vojáci z psychologické služby,“ sdělila Právu podplukovnice Vlastimila Cyprisová z oddělení pro komunikaci s veřejností Armády ČR.

Čekání se snaží Afgháncům zpříjemnit vyškolené týmy civilně-vojenské spolupráce. „Vzhledem k tomu, že mezi uprchlíky jsou muži i ženy, automaticky jsme vytvořili smíšené týmy. Je pravdou, že děti reagují na kontakt se ženami lépe,“ dodala Cyprisová.

V přecpaném boeingu bylo mnohem více lidí, zapomněli započítat děti

Svět

Do Česka se v minulém týdnu podařilo přepravit 170 osob, včetně dětí. Většina spolupracovníků podle Cyprisové zná českou kulturu a někteří umí i česky.

V těžké situaci se je proto snaží zástupci armády povzbudit a sdílí s nimi nejistotu z neznámého i aktuální problémy. Většina afghánských uprchlíků se musí tento týden rozhodnout, zda chtějí v Česku zůstat natrvalo, nebo by se raději usadili v jiném státu.

Pomohla charita i dobrovolníci

Do jednoho ze tří českých evakuačních letadel si toho afghánští spolupracovníci mnoho vzít nemohli. Chybějící věci, jídlo a oblečení jim proto sehnali zaměstnanci armády, dobrovolníci nebo charita.

„Hodně pomohla Arcidiecézní charita, která zásobila jedno z provizorních armádních center, kde jsou afghánští spolupracovníci ubytováni. Prvotní zásoby dodali i zaměstnanci armády, poskytli například oblečení po dětech,“ přiblížila Cyprisová.

Děvčátko se narodilo na palubě evakuačního letadla

Blízký a Střední východ

S několika Afghánci z prvních dvou letů je v kontaktu i předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková. Za záchranu jsou podle ní velmi vděční.

„Jsou spokojení. Ptala jsem se jich, jestli nepotřebují kosmetiku, oblečení, SIM karty nebo hračky a potřeby pro děti. Odpověď byla, že dostali všechno, co potřebují,“ řekla Pašková.

Pro afghánské rodiny mezi sebou zorganizovali vojáci a veteráni i několik sbírek.

Reklama

Výběr článků

Načítám