Hlavní obsah

Desítky milionů ze sbírek míří k adresátům

Už více než miliarda korun se sešla na účtech nejrůznějších sbírek pro lidi z obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených tornádem. A část peněz čtrnáct dní po ničivém řádění živlů míří přímo k lidem. Například Diecézní charita Brno a humanitární organizace Adra v uplynulých dnech poslaly obyvatelům zničených obcí přes 80 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

V postižené oblasti se objevují nové zdi i střechy (na snímku obec Hrušky)

Článek

„Příspěvky rozdělujeme podle míry poškození obydlí, máme čtyři stupně poškození domu, a také dle úrovně sociálního znevýhodnění konkrétní domácnosti, kde máme tři úrovně. Přihlížíme k počtu lidí v domácnosti, kdo je samoživitel, na rodičovské dovolené, kde jsou senioři, nezaměstnaní či ZTP,“ vysvětlila Právu koordinátorka finanční pomoci z Diecézní charity Lenka Pospíšilová.

Dohledávají je v terénu

„Obecně lze říci, že rodina, jejíž dům byl v době šetření určen k demolici a splňuje kritérium sociální potřebnosti, dosáhla v první vlně pomoci na nejvyšší příspěvek, tedy až 300 000 korun. Naopak rodina ve standardní sociální situaci, která při tornádu přišla například o střešní krytinu, dostala příspěvek 50 000 korun,“ popsala Pospíšilová.

V minulých dnech tak zástupci charity podepsali prvních 263 darovacích smluv v celkové hodnotě 51 milionů korun.

Lidé v postižených obcích stále shánějí řemeslníky

Domácí

„Z dosud vyplacených finančních darů je 70 určeno pro obnovení domů určených k demolici, 177 na obnovu vážně poškozených domů napříč všemi zasaženými obcemi. Další domácnosti v nouzi, na které nemáme doposud kontakty, dohledávají postupně naše koordinátorky přímo v terénu,“ dodala Pospíšilová.

Pracovníci charity nyní dokončují práci na další vlně darovacích smluv, poté přímo v postižených obcích znovu zmapují situaci s důrazem na nejvíce postižené objekty, kam bude mířit další finanční pomoc. K tomu navíc charitní týmy poskytují psychologickou pomoc, koordinují dobrovolníky či zajišťují distribuci materiálu a potravin.

Více než polovinu z vybraných 50 milionů korun již poslala obyvatelům také organizace Adra. Ta zmonitorovala přes sedm stovek domácností a s více než dvěma stovkami podepsala darovací smlouvy.

Z lovu bouřek se po tornádu stala móda

Domácí

„V rámci první vlny pomoci tak rozešleme přes třicet milionů korun, jednotlivcům v nejbližších dnech přijde na účty 150 000 korun,“ potvrdila vedoucí komunikace Karolina Emanuelová. Podle Davida Procházky z darovací platformy Donio začíná logicky finanční podpora dárců klesat.

„První týden po katastrofě jsme vybrali 53 milionů, poslední dny se to drží okolo milionu korun za den. Je to dané tím, že se vybralo opravdu hodně peněz, hodně věcí se v těch obcích už udělalo, rodiny začínají dostávat finance ze sbírek, takže dárci už to mohou vnímat tak, že není potřeba dál přispívat,“ řekl Procházka.

Přes Donio mohou lidé podporovat konkrétní rodiny. Zatímco u některých se sešlo i několik milionů korun, jiné příběhy tak netáhly a získaly třeba jen desítky tisíc. „Sami lidé z těch rekordních sbírek přišli s tím, že část vybraných financí chtějí předat do dalších rodin,“ upozornil na vzájemnou solidaritu Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám