Hlavní obsah

Desetitisíce rizikových cizinců v Česku nemají na vakcínu nárok

Ani dlouhodobý pobyt v Česku cizincům ze zemí mimo EU nepomůže k tomu, aby se mohli zaregistrovat k očkování proti covidu.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Mohou mít totiž pouze komerční pojištění, přes které se nedá vakcína nárokovat. Tito cizinci jsou bez očkování pro sebe i okolí rizikoví, ale ministerstvo zdravotnictví se k účinné změně pravidel zatím nerozhoupalo.

Přechodný pobyt přitom mělo v Česku koncem dubna například 89 500 Ukrajinců, jen v Praze jich přechodně pobývá přes 26 tisíc.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek ve sněmovním zdravotním výboru řekl, že se podmínky příští týden nastaví. Samoplátci by si vakcínu zřejmě mohli sami zaplatit. Kdy by s tím mohli začít, ale neupřesnil.

Na problém s očkováním, se kterým se potýkají pracovníci i z řady dalších zemí, upozornil tento týden pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ministerstvo zdravotnictví vyzval, ať očkování nepojištěných cizinců žijících v České republice co nejdřív vyřeší.

V Česku přibylo 1673 nakažených, na Slovensku potvrdili indickou mutaci

Zahraniční

Resort přitom už v polovině dubna na svém webu oznámil, že na tom intenzivně pracuje.

„Údajně zbývá dořešit smluvní zabezpečení a způsob platby nemocnicím. Když totiž nepojištění cizinci, zvlášť v Praze, ze systému očkování vypadnou, nebude zajištěna ochrana populace,“ varoval primátor Hřib.

Ministerstvo na webu napsalo: „Hledáme cesty, jak očkování zprostředkovat cizincům ze třetích zemí, kteří mají v ČR dlouhodobý pobyt, nejsou účastníky systému veřejného zdravotního pojištění a mají povinně uzavřeno komerční pojištění.“

Podle Adama Andera z Kanceláře zdravotních pojišťoven se připravuje aktualizace registračního systému, která by tuto skupinu cizinců do systému zahrnula. Jak daleko přípravy jsou, ale resort ani přes opakovaný dotaz redakce neřekl.

Soukromé pojištění prostě nestačí

Změnu systému vyhlíží také Ricardo se svou ženou, oba pocházejí z Brazílie a do Česka přišli za prací. „Mé ženě je 50 let, a je tedy ve věku, kdy by se mohla nechat naočkovat, ale nemůže. Pokusil jsem se ji zaregistrovat přes telefonní číslo 1221, dal jsem jim všechny potřebné informace včetně čísla zdravotního pojištění. Kvůli soukromému pojištění to ale nebylo umožněno,“ popsal Právu složitou situaci Brazilec.

V Česku bydlí a platí daně, přesto Němec nemá na vakcínu nárok

Domácí

Mimo registrační systém zůstávají cizinci, kteří v Česku sice dlouhodobě žijí, ale pocházejí ze zemí, které nepatří do EU nebo s nimi Česko nemá uzavřenou mezinárodní dohodu týkající se sociálního zabezpečení.

Očkování nikoliv, test od lékaře ano

„Jedná se například o OSVČ z Ukrajiny, které tu působí, ale zatím nemají trvalý pobyt, a nejsou tedy veřejně pojištěny, osoby pojištěné u německých privátních pojišťoven a překvapivě i úředníky a bývalé úředníky institucí Evropské unie, kteří jsou pojištění ve zvláštním systému,“ popsal Právu Ander.

Očkovat proti covidu se teď mohou jen lidé, kteří mají v Česku veřejné zdravotní pojištění. Mezi nimi i cizinci s trvalým nebo dlouhodobým pobytem i mimo EU nebo zaměstnanci firmy se sídlem v ČR. Tuto možnost mají také jejich rodinní příslušníci nebo třeba azylanti.

Pokud ale jde o cizince, kteří toto veřejné zdravotní pojištění nemají, narazí na problém ve chvíli, kdy česká vláda podmiňuje návštěvu restaurací nebo třeba kulturních akcí právě buď očkováním, anebo potvrzením o prodělání nemoci, či negativním testem na covid.

WHO na začátku pandemie zaspala, prohlásila komise odborníků

Koronavirus

Ti, kterým se nákaza vyhnula, tak musí využít test, který ale pojišťovny nemusí ve všech případech uhradit.

Třeba Pojišťovna VZP (což je odnož Všeobecné zdravotní pojišťovny, která řeší mimo jiné komerční pojištění cizinců) hradí klientům antigenní nebo PCR testy nařízené lékařem nebo hygienou. Při dobrovolném testování si je ale musí zaplatit sami anebo se musí připojistit.

Kolik cizinců v ČR skutečně žije, není jasné. Podle statistik zde žilo na konci prvního čtvrtletí přes 656 tisíc cizinců, z nich 344 tisíc přechodně a ostatní trvale. Data ale zahrnují i občany EU a dalších států, se kterými má ČR mezistátní dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám