Hlavní obsah

Dávek Moderny dostane Česko v lednu mnohem méně, než počítalo

Do Česka do konce ledna přijde asi 20 000 dávek vakcíny Moderna, což představuje očkovací látku pro 10 000 lidí. Původně to mělo být 80 000 dávek. Látka by měla dorazit kolem 22. ledna. Serveru tn.cz to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dodal, že dodávka ještě není jistá.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Moderna

Článek

"Informace, která zatím není definitivně potvrzená, je, že v průběhu ledna do České republiky dávky dojdou. Věříme, že se to stane," řekl. Dodal ale, že počty budou nižší než původně plánované, lednovou dodávku odhadl na 20 000. "Ale čísla se ještě mohou měnit," upozornil na tn.cz.

Vakcína společnosti Moderna dostala ve středu registraci v EU. Česko jí má přes EU objednáno 1,9 milionu dávek.

Léková agentura EU schválila další vakcínu proti covidu

Koronavirus

Vakcína firmy Moderna je podle SÚKL určena pro lidi od 18 let. Podává se ve dvou dávkách s odstupem 28 dnů. Nynější vakcína firem Pfizer a BioNTech, se kterou se očkuje od konce prosince, také vyžaduje pro každého člověka dvě dávky, a to s odstupem 21 dnů. Vládní strategie předpokládá, že by v prvním čtvrtletí mělo být do Česka dodáváno každý měsíc 80 000 dávek, od dubna do září pak 278 000 dávek měsíčně. Tato předpokládaná čísla se ale průběžně mění.

Látka od Moderny nepotřebuje tak nízké skladovací teploty jako konkurenční přípravek Pfizer. Firma uvádí, že při teplotách 2 až 8 stupňů Celsia, což je teplota v běžné lednici, vydrží 30 dní, při teplotách –15 až –25 stupňů pak půl roku. Proto by se Moderna mohla dostat i do menších očkovacích center, která nemají pro skladování vakcíny od Pfizeru potřebné vybavení.

Vakcíny Pfizer BioNTech má Česko dostat celkem čtyři miliony dávek, Moderny 1,9 milionu. Další plánované vakcíny zatím nebyly schváleny. Jde především o vakcínu společnosti AstraZeneca, které má Česko obdržet tři miliony dávek, a od společnosti Johnson, které mají být dva miliony dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám