Hlavní obsah

Čtvrt roku po tornádu: pořád moc práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno nejsou lidé z obcí na Moravě, kterými se před téměř třemi měsíci přehnalo tornádo, každý den ve středu zájmu. Problémy, s nimiž se potýkají, se ale zmenšují jen pomalu. Mnohde stále nemají opravené střechy, dodací lhůty na materiál se protahují a podzimní plískanice už jsou přitom za dveřmi. Do toho se už týdny opakuje stejná písnička: není dost řemeslníků na opravy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pořád se na něco čeká. Buď na materiál, nebo na řemeslníky. Jeden z místních říkal, že už před 14 dny mu měli přijít sádrokartonáři a pořád to odkládají. Další měli začátkem července objednaná okna a pořád je nemají. A podzim je tu,“ řekl Právu místostarosta obce Hrušky Marek Babisz (KDU-ČSL).

Zvládnou to starší?

Nervozity si všímá i farář Marián Kalina z Moravské Nové Vsi. „Všude je práce jak na kostele. A to nejen na tom našem, ale všude okolo na domech. Lidé se snaží, ale chybí řemeslníci. Je vidět i nedostatek dobrovolníků,“ upozornil duchovní.

Jeho slova potvrdil i Jiří Barbořák z Diecézní charity Brno. Podle něj jsou počty dobrovolníků jen zlomkem toho, kolik jich pomáhalo po katastrofě.

Zemědělci postižení tornádem dostanou odškodnění od státu

Ekonomika

„Lidé už jsou tak zoufalí, že za pomoc nabízejí i peníze, jen aby někdo přijel. Práce je tady totiž pořád hodně. A kdyby byly nějaké firmy, které dělají střechy, klempíři a další řemeslníci, kteří mají volnou kapacitu, to by tu hodně pomohlo,“ prosil Barbořák.

Nastupující podzim navíc podle Barbořáka lidem do duší přináší neklid. „Stále je tu spoustu střech, které jsou jen zakryté. Už je to skoro tři měsíce, všichni jsou unavení a je vidět, že to padá na všechny. A vidím, že spousta starších lidí už nebude mít energii na to, aby domy, na nichž pracovali dlouhé roky předtím, obnovili. Když jim nepomůže rodina, sami to nezvládnou,“ upozornil.

Těmto obavám přitakal i místostarosta Babisz. „Někde už vyvstávají problémy, jak ufinancovat obnovy nemovitostí. Lidé dostanou něco od státu, něco ze sbírek, my jako obec také přidáme, ale při dnešních cenách je otázka, jestli to bude stačit. A já se obávám, že ne. Starší lidé už hypotéku nedostanou, pak může být problém i při pomoci z rodiny, protože kdo si na sebe ten závazek vezme,“ řekl Babisz.

Po tornádu v Hruškách ho museli vyprostit z trosek. Stále má co dělat s opravami

Domácí

Místostarosta navíc upozornil, že někdy berou energii i zbytečné spory, které se týkají výstavby nových domů na místech po demolici.

„Někteří architekti lidem naslibují, že všechno se dá zařídit, jenže pro výstavbu tu jsou i nějaká pravidla. Lidé se pokoušejí stavět i výrazně větší domy, než měli, ale neměli by zapomínat, že po demolici musí zachovat s nějakou odchylkou půdorys domu, aby měli nárok na dvoumilionovou kompenzaci od ministerstva,“ řekl Babisz.

Spory i solidarita

Farář Kalina ale podotkl, že mezi lidmi stále panuje obrovská solidarita. Když se někomu podaří sehnat řemeslníka, často se jej snaží „předat“ i sousedovi.

„Snad i peněz je nyní dost, problém je spíš sehnat firmu, která by práci odvedla. Možná až bude čas platit faktury, tak nějaké problémy vyvstanou, ale věřím, že do té doby se nám ještě podaří nějaké finance sehnat,“ doufal farář.

Tragédie dala podle něj také zapomenout na mnohé spory mezi místními. „Je vidět čistota vztahů. Jasně, není to stoprocentní, někde je i závist, že soused má novou střechu a já mám starou, protože mi ji tornádo nevzalo. Ale cítím mnoho dobrého a věřím, že to tak bude i nadále,“ neztrácel víru Kalina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám