Hlavní obsah

Co všechno se dnes opět otevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvolňování mimořádných opatření, která byla přijata v souvislosti s pandemií koronaviru, ode dneška pokračuje další vlnou, až dosud zřejmě největší.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Nošení ochrany dýchacích cest je povinné, ale když zákazník v restauraci konzumuje, roušku mít nemusí. Ilustrační foto

Článek

Za dodržení přísných hygienických pravidel se znovu otevřou obchodní centra s výjimkou stravovacích zařízení v nich.

Začnou rovněž fungovat venkovní zahrádky restaurací.

Z poskytovaných služeb mohou lidé opět zajít k holiči či kadeřníkovi, na masáž, manikúru a pedikúru. Nově je možné si před nákupem vyzkoušet oděv v prodejně.

Umožněny budou svatební obřady, bohoslužby a další hromadné akce do 100 osob, obnoven bude též provoz divadel, koncertních síní, kin a dalších podobných zařízení, vždy s účastí nepřesahující 100 osob. Pro návštěvníky se otevřou i galerie, muzea či výstavní síně.

Navyšuje se rovněž kapacita studijních skupin na vysokých školách, a to na 15 osob.

Virus je stále mezi námi, upozorňuje Vojtěch

„Nadále příznivá epidemiologická situace nám umožňuje pokračovat v rozvolňování přijatých opatření při dodržování základních hygienických zásad, které jsou jednoduché a proveditelné. Avšak stále platí, že virus tu mezi námi je, proto je důležité dodržovat základní hygienická opatření, jako jsou roušky, hygiena rukou a rozestupy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pracovní skupina pro uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví definovala nezbytná hygienická pravidla pro provozovatele, kteří mohou od dnešního dne opět začít fungovat a otevřít své provozy pro širokou veřejnost. Tato pravidla jsou zveřejněna na webových stránkách MZ koronavirus.mzcr.cz.

Při poskytování služeb, kde dochází k těsnému kontaktu s klientem, je nutné dodržovat nejen základní hygienická pravidla, ale také je třeba, aby měli provozovatelé kadeřnictví a holičství, zdvojenou ochranu dýchacích cest, to znamená vedle roušky také například ochranný štít. Dále musí zajistit dodržování rozestupů mezi zákazníky a po skončení poskytování služby provést dezinfekci rukou a nástrojů. Nezbytné je provádění povrchové dezinfekce po každém zákazníkovi (židle, lůžka, nástroje apod.).

Kadeřnictví otevřou. Budou jak ze sci-fi

Domácí

V kinech nebo divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných osob je bude oddělovat jedno volné sedadlo. V hledišti může být nejvýše 100 diváků. Není možná konzumace nápojů a potravin nebo jejich prodej.

Muzea a galerie musejí zajistit u vstupu dezinfekci rukou a každému návštěvníkovi vyčlení alespoň 10 m2 plochy tak, aby bylo zaručeno dodržování bezpečných rozestupů.

Do restaurace jen na WC

U stolu restauračního zařízení mohou sedět i větší skupiny osob (např. rodiny), od ostatních návštěvníků musejí být vzdáleny 1,5 metru. Platí, že ani v restauracích nesmí docházet ke shromažďování osob a při vstupu do vnitřních prostor zde musí být umístěna dezinfekce.

Vnitřní prostory restaurací však budou moci být ze strany zákazníků využity pouze za účelem použití toalety. Nošení ochrany dýchacích cest je povinné, ale když zákazník konzumuje, roušku mít nemusí.

Zkoušení oděvů

Otevírat se budou také obchodní centra s plochou nad 5000 m2. V centrech musí být určena odpovědná osoba, která bude kontrolovat dodržování hygienických pravidel. K dispozici budou informační tabule, letáky a pokyny k dodržování rozestupů minimálně dva metry. Realizován bude také specifický režimový plán úklidu včetně dezinfekce a dekontaminace společných prostor.

Nově je umožněno zkoušení oděvů v prodejně, a to po předchozí dezinfekci rukou. Vrácené oděvy se uloží na 24 hodin odděleně od ostatního zboží, poté je lze znovu nabízet.

Venku bez roušek? Vláda to zváží už v pondělí

Domácí

Za specifických podmínek jsou možné některé žákovské a studentské aktivity. Cílem je vyjít vstříc studentům v přípravě k přijímacím zkouškám, maturitám i absolutoriím. Od 11. května tak je možné, aby se za tímto účelem scházely až patnáctičlenné studijní skupiny.

Uvolněna byla také pravidla pro sportování. Až dosud platilo, že na venkovních sportovištích mohly společně sportovat skupiny do 10 osob, uvnitř maximálně osm osob při cvičeních ve fitness centrech či posilovnách. Od 11. května je umožněno společné sportování do maximálního počtu 100 osob. Zpřístupněna budou také vnitřní sportoviště, avšak stále bez možnosti využití zázemí s výjimkou toalet.

Reklama

Výběr článků

Načítám