Hlavní obsah

Čižinský: Vadí nám, že Hřib situaci v pražské koalici vyhrocuje

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Situace v pražské koalici mezi Piráty a Spojenými silami se podle lídra třetího koaličního partnera Prahy sobě Jana Čižinského vyostřila. V rozhovoru pro Novinky řekl, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) by měl situaci začít uklidňovat a koalici stmelovat, což nedělá. Čas na výzvy opozice z řad ANO a ODS k ukončení současné koalice a vytvoření nové podle něj ale ještě nenastal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Čižinský na jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Spor mezi Piráty a Spojenými silami (TOP 09, STAN a lidovci) se vede o ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka. Podle Pirátů firma pod jeho vedením funguje netransparentně, neposkytuje povinné informace a rozdělila statisícové tantiémy pro bývalé členy dozorčí rady. Primátor Hřib upozorňuje i na vztah společnosti Revis s TOP 09, v rámci něhož strana od společnosti získala statisícové sponzorské dary, a zároveň je dodavatelem Pražské plynárenské.

TOP 09 za Janečkem stojí a dar od společnosti Revis je podle lídra TOP 09 Jiřího Pospíšila známý a s ředitelem nemá nic společného. Tomu, aby proběhlo šetření o fungování společnosti, se TOP 09 nebrání.

Jak se staví Praha sobě k současným sporům mezi Spojenými silami a Piráty ve vedení města, které vznikly v souvislosti s odvoláním šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka? Je podle vás namístě změna koalice, jak by si to přály opoziční ODS a ANO?

Žádné změny ohledně složení koalice neplánujeme a nechceme. Ale situace nám vadí, protože pan primátor by měl situaci řešit, problémy vyjednávat a koalici stmelovat, a ne situaci vyhrocovat.

Jak vnímáte to, že Piráti na odvolání ředitele Janečka trvají a dlouhodobě některé kroky v PP kritizují? Není to jejich první snaha o změny ve vedení společnosti.

Byl domluven koaliční postup, že proběhne schůzka s panem ředitelem a s členy dozorčí rady. Až to nastane, tak se v koalici pobavíme ohledně dalšího řešení.

Potřebujeme od pana primátora pomoct, a pokud on situaci neuklidňuje, je to špatně

Považujete tedy návrh Pirátů na odvolání pana ředitele ještě před touto schůzkou za porušení koaliční smlouvy, jak o tom hovoří pan Pospíšil?

Určitě je to nestandardní krok. Skutečně si myslím, že úkolem primátora, kterému jsem i já jako člověk, který dostal nejvíc hlasů v celé Praze, ustoupil, je koalici tmelit, situaci neeskalovat, a vadí mi, že to tak není. Potřebujeme od pana primátora pomoct, a pokud on situaci neuklidňuje, je to špatně.

Jak dlouho to takto může vydržet? Od nástupu koalice se zdá, že je situace stále vyostřenější, TOP 09 mluví o tom, že se objevují ideologické rozpory a nemůže to takto celé čtyři roky vydržet.

Situace je stabilní, ale je pravda, že teď se to z pohledu našich koaličních partnerů vyostřilo. Je třeba být tím svorníkem. Žádné změny rozhodně nechceme, ale chceme, aby všichni lídři vzali odpovědnost za osud koalice na sebe.

Může se stát, že se budete muset na jednu stranu přiklonit. Na kterou by to bylo?

Teď musí proběhnout dohodnutý postup a pak se dohodneme.

Radní za Prahu sobě se na pondělním jednání rady při hlasování o odvolání ředitele Janečka zdrželi. Vypadá to, že chcete být těmi hodnými. Taková pozice vám zřejmě vyhovuje.

Postavili jsme se na stranu dohodnutého postupu. Teď ale nemáme dostatečné informace k tomu, abychom se rozhodli, proto jsme se při pondělním hlasování zdrželi.

Mnoho lidí se dívá na naši koalici s nadějí, že dokážeme město spravovat bez vlivu Andreje Babiše a ANO

Sám jste řekl, že spor se začíná eskalovat. Zdá se, že je téměř jedno, na které téma se dostaneme, mezi Spojenými silami a Piráty to stejně vře. Jste ochotní vydat se cestou jiné koalice, třeba s ODS nebo ANO?

Mnoho lidí se teď dívá na Prahu a na naši koalici s nadějí, že dokážeme všechny rozpory překonat a dokážeme město spravovat bez vlivu Andreje Babiše a ANO. A my tyto lidi nesmíme zklamat. Co se týče konkrétních výsledků, tak v úterý se podařil ohromný úspěch náměstků pro dopravu a územní rozvoj Adama Scheinherra (Praha sobě) a Petra Hlaváčka (TOP 09), kdy byla stažena žaloba na metro D, která v řádu let ohrožovala vůbec možnost dát žádost o stavební povolení. Nic nyní nebrání tomu, aby byl proces stavebního povolení zahájen. Další věc je i v oblasti bydlení. Ohledně zahájených nebo vybudovaných bytů budou letos čísla úplně jiná a je strašná škoda, že kvůli Pražské plynárenské zapadnou skutečně důležité úspěchy této koalice.

Takže ani varianta s ODS není na stole?

My žádnou změnu nechceme.

Spojení Prahy sobě, Spojených sil a Pirátů je tedy i přes spory podle vás to nejlepší, co dnes může v Praze být?

Ano, ale je potřeba, aby primátor přestal situaci vyhrocovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám