Hlavní obsah

Mrmlají jen Češi. Cizinci nemají s covidpasem problém, říkají hospodští

Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí mají restauratéři povinnost kontrolovat, zda mají jejich hosté očkování nebo negativní koronavirový test. Zatímco cizinci podle nich potvrzení o bezinfekčnosti ukazují automaticky, čeští hosté mají s novým opatřením často problém.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Hanuš odmítá po lidech vyžadovat doklad o očkování.

Článek

„Přijde Rakušák, přijde Slovák – a nic. Vytáhne potvrzení a je to. Jak dlouho to zabere? Deset vteřin, ani ne, a je klid. Přijde domácí, často i někdo známý, stálý host, a je problém. Nemám, zapomněl jsem v autě a podobně. Jenže na tapetě pro kontrolu jsme pak my,“ řekla obsluha v jedné ze známých břeclavských restaurací, která si nepřála uvést jméno.

„Je úplně jedno, jaký je náš názor. Tu povinnost hodili na nás a my jsme teď mezi mlýnskými kameny. Někdo to vezme v pohodě, někdo je naštvaný a křičí. Ale kolem třetiny lidí jsme v horším případě neobsloužili, v lepším si počkali na oběd do krabičky. Jestli na to někdo doplácí, tak jsme to zase my. Pokolikáté už? Hospody a restaurace má tato vláda první na ráně. Co přijde dál? Zase nás zavřou,“ dodal další z číšníků.

Obsluha restaurací bude muset kontrolovat hosty

Domácí

Někteří restauratéři novou povinnost odmítají úplně. Kromě konfliktů s hosty se obávají i soudního popotahování.

„Když budu po někom vymáhat informace o jeho zdraví, může mě zažalovat. A pak můžeme až na dva roky do vězení. Po nikom nic chtít nebudeme. Teď jedeme od jednání s právníky. Otevřeme, aniž bychom lidi nějak selektovali,“ říká Jiří Hanuš, který provozuje podnik na největším břeclavském sídlišti na Valtické.

„Nejsme popírači covidu. Když jsme sami měli covid, seděli jsme doma, abychom to nešířili mezi lidi. Ale nebudeme lidi šikanovat. Je to jejich zodpovědnost, my nejsme od toho, abychom je kontrolovali. Nemáme na to právo,“ vysvětluje s tím, že situace zase nahrává tomu, že lidé začnou znovu pít a vyrábět pivo doma.

„Zrovna mi zrušili rezervaci pro 40 lidí.“ Hostinští naříkají nad povinností kontrolovat hosty

Koronavirus

Toho se obává také majitelka břeclavského hostince Hanačka Olga Kelemenová. „Jestli vláda zase vyžene pivaře do tajných výčepů v garážích, už se nemusí nikdy vrátit. My jsme si už prožili své zavřením a teď jsme zase první na řadě,“ říká. A spoléhá prý na do, že do jejího podniku chodí vesměs štamgasti a ti budou k nucenému kroku tolerantnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám