Hlavní obsah

Obsluha restaurací bude muset kontrolovat hosty

„Potvrzení o bezinfekčnosti máte? Díky… A co si dáte k pití?“ Tak by měla obsluha restaurací od pondělí vítat hosty. Provozovatelé hospod, barů a diskoték musí kontrolovat u zákazníků potvrzení o očkování, testu či prodělané nemoci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Možný je i samotest na místě. Opatření má za cíl zabrzdit další podzimní vlnu covidu, který se šíří hlavně mezi neočkovanými, a opět hrozí přetížení především menších nemocnic v regionech. Hygienici slibují později v týdnu kontrolní dny.

„Netěšíme se na to, ale kontrolovat budeme,“ potvrdila servírka v pivovaru Ossegg v centru Prahy. I když opatření bez problémů funguje třeba v Rakousku či Německu, většina českých hospodských jej přijímá jen se skřípěním zubů. Přidělá jim práci, hlavně se ale bojí, že přijdou o část hostů.

„Zrovna mi zrušili rezervaci pro 40 lidí.“ Hostinští naříkají nad povinností kontrolovat hosty

Koronavirus

Asociace hotelů a restaurací avizovala, že provozovatelé nebudou zkoumat pravost dokladů ani legitimovat hosty, zda nemají třeba potvrzení někoho cizího. To ovšem mohou udělat při kontrole policisté, kteří budou doprovázet hygieniky.

Českomoravský svaz minipivovarů chce po vládě za kontroly kompenzace, ty ovšem podle šéfa průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nejsou namístě. Argumentoval tím, že se tak neděje ani v jiných zemích, kde kontroly vyžadují.

V případě menších venkovských hospod ministerstvo zdravotnictví nevyloučilo jako alternativní možnost ani „seznam naočkovaných štamgastů“, o kterém hovoří mnozí hostinští. Odborníci z poradenské společnosti Moore Advisory ale včera upozornili, že u takového seznamu „se restaurace stává správcem osobních údajů a musí dodržet pravidla GDPR“.

Hygienici plánují na úvod listopadu kontrolní akce na území celého Česka

Domácí

Za porušení opatření hrozí provozovatelům i hostům na místě pokuta do 10 tisíc korun, ve správním řízení i vyšší. Pandemický zákon připouští sankce až do výše tří milionů korun.

Anketa

Vadí vám nařízené kontroly potvrzení o bezinfekčnosti v restauracích?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
Celkem hlasovalo 19656 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám