Hlavní obsah

„Zrovna mi zrušili rezervaci pro 40 lidí.“ Hostinští naříkají nad povinností kontrolovat hosty

Právo, Vlastní zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnost kontrolovat od 1. listopadu bezinfekčnost hostů hospodské nepotěšila. Obávají se, že po nařízení vlády přijdou o část hostů. Někteří tvrdí, že než riskovat pokuty za nezkontrolovaného hosta, radši zavřou. Jiní v kontrolách, které jsou běžné v Německu či Rakousku, problém nevidí. Takových hlasů je ale méně.

Foto: Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

„Kontrolovat to budou číšníci a servírky. Nic jiného nám nezbývá. Riskovat případný postih nemíním. Jsem z toho ale špatný. Lidi jsou kvůli tomu naštvaní. Zrovna dnes mi jedna paní zrušila rezervaci pro 40 lidí na oslavu šedesátin s tím, že všichni nejsou očkovaní,“ řekl Právu šéf restaurace U Berňáku v Olomouci Tomáš Korčák.

„Bude to mít za následek další výrazný úbytek klientely,“ soudí provozovatel ostravské restaurace a pivnice Blesk Jiří Vašíček. „Ten, kdo není očkovaný, tak si rozhodně kvůli návštěvě restaurace nebude platit test, který bude platný jen na den, respektive na tři dny v případě PCR testu,“ míní.

Ukazovat potvrzení o očkování hostinskému je na hraně, míní ústavní právník

Domácí

Jak ale minulý týden pro ČRo potvrdilo ministerstvo zdravotnictví, v restauracích se budou uznávat i samotesty.

Majitel restaurace v Mladé Boleslavi, který nechtěl být jmenován, upozornil, že nejvíc peněz do jeho podniku nosí lidi kolem 30 let, a ti tolik očkovaní nejsou.

Hostinští mají i mnoho námitek, že opatření fungovat nebudou. Lidé podle nich budou certifikáty falšovat, používat cizí potvrzení nebo kupovat pití jeden druhému.

Ani majitelka břeclavského Hostince Hanačka Olga Kelemenová není nadšená.

„Vláda chce hodit odpovědnost na nás, přitom by ji měl nést každý občan, a ne provozovatelé. Pro některé bude asi lepší zavřít než čelit vysokým pokutám, které budou stejně likvidační jako zavření,“ lamentovala.

Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek

Koronavirus

Problém naopak nevidí majitel Hospody Na Peci v krkonošské Peci pod Sněžkou Daniel Eliáš. „Pokud to jde v Rakousku, mohlo by to jít u nás,“ řekl. Připustil nicméně, že za plného provozu během zimní sezony si to dovede těžko představit.

Prokazování bezinfekčnosti se neobává ani výčepní v pražské pivnici a restauraci U Rudolfina. „Lidé si na to brzy zvyknou a budou se prokazovat sami,“ domnívá se.

Podle ní bude třeba kontrolovat především hosty, kteří chodí jen jednou za čas. „Štamgasty znám a vím, kdo z nich je očkovaný, těch je naprostá většina. Ti mi to nebudou muset říkat pořád dokola,“ poznamenala.

Pokuta až 10 tisíc

Policie je podle mluvčího Ondřeje Moravčíka připravená na základě žádosti poskytnout při kontrolách krajským hygienám součinnost. „Stejně jako v průběhu předchozích vln, tak i teď platí, že správním orgánem jsou hygienické stanice a policie plní dílčí úkony, které vyplývají z konkrétních okolností,“ sdělil.

Připomněl, že výše pokuty, kterou je policista oprávněn fyzické osobě na místě udělit, činí 10 tisíc korun.

Karanténa se zkrátí na sedm dní

Koronavirus

Do února příštího roku platí v ČR pandemická pohotovost podle pandemického zákona, který zavedl přísnější sankce až do výše tří milionů, při opakovaném porušení dokonce čtyř milionů korun. Pandemickou pohotovost může dříve odvolat pouze Sněmovna.

Jak ale Právu řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl, v praxi by takto vysoké pokuty musely být odůvodnitelné a odpovídat společenské nebezpečnosti.

Podle rozhodnutí vlády je od pondělí povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách, a to i na pracovištích, pokud není zaměstnanec v místnosti sám. Také toto opatření mohou ve firmách kontrolovat hygienici a policisté.

Svrčinová: Hygienici s policisty vyrazí na kontroly ve všech okresech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám