Hlavní obsah

Pirátské fórum kývlo na účast ve vládě

Praha
Aktualizováno

Celostátní fórum Pirátů kývlo na vstup do vlády. Podporu návrhu vyjádřilo 82,1 procenta hlasujících. Pro bylo 888 z 1082 hlasů. Výsledky strana zveřejnila v pondělí večer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země,“ uvedl po hlasování šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Členové Pirátů se vyjadřovali k dohodě, kterou koalice SPOLU a PirSTAN podepsaly před týdnem ve Sněmovně.

„Celostátní fórum schvaluje koaliční smlouvu o účasti České pirátské strany ve vládě České republiky,” zněl návrh usnesení.

Členové mohli hlasovat pro schválení usnesení, ukončení projednávání návrhu bez přijetí usnesení nebo se vyslovit pro odročení rozhodnutí na řádné jednání celostátního fóra, jež je svoláno na 8. ledna do Pardubic.

Michálek: Odstoupil jsem, abych pomohl koalici

Domácí

Piráti byli poslední ze stran pětikoalice, jejichž stranické orgány se k dokumentu dosud nevyjádřily. Smlouvu už podpořila širší vedení Starostů, občanských demokratů, TOP 09 i lidovců.

V anketě všech členů Pirátů, která probíhala od pátečních 10:00 do pondělních 22:00, mohlo hlasovat 1193 lidí. Pro to, aby Piráti vstoupili do vlády, se muselo vyslovit více než 60 procent hlasujících.

Zrada to nebude, do vlády půjdeme i bez vás, vzkázal Rakušan Pirátům

Domácí

Předseda STAN Vít Rakušan v neděli k hlasování uvedl, že by bylo selháním dosavadních opozičních stran, kdyby do vlády nešly.

„Pro voliče by bylo nepochopitelné, kdyby ve chvíli, kdy je možné vytvořit vládu demokratických stran s výraznou většinou, přišla politická krize,“ uvedl.

Koalice PirSTAN se před volbami zavázala, že strany půjdou společně do vlády, či společně do opozice. Rakušan ovšem o víkendu avizoval, že pokud by Piráti hlasovali proti vstupu do vlády, šlo by hnutí STAN do vládní koalice bez nich.

Richterová: Někteří kandidáti SPOLU na ministry jsou nepřijatelní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám