Hlavní obsah

Zrada to nebude, do vlády půjdeme i bez vás, vzkázal Rakušan Pirátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan odmítá, že by účast hnutí ve vládě za situace, kdy by Piráti odmítli schválit koaliční smlouvu, byla zradou nebo porušením dohod. Rakušan to v neděli uvedl na sociálních sítích.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Rakušan

Článek

„Pokud by (a to si velmi nepřeji) Piráti hlasovali proti vstupu do vlády, tak se nejedná o nějakou zradu ze strany STAN. Měli bychom tady situaci, kdy orgány dvou koaličních stran mají rozdílný názor na stěžejní rozhodnutí celé koalice. To je demokracie, nikoliv podvod,” uvedl Rakušan.

Rakušan si podle svých slov neumí představit, že by hnutí STAN za stávající situace do vlády nešlo a „selhalo”.

„Pro voliče by bylo nepochopitelné, kdyby ve chvíli, kdy je možné vytvořit vládu demokratických stran s výraznou většinou, přišla politická krize,” uvedl a dodal, že nehodlá vracet do hry o vládu ANO a SPD, které skončily v opozici. Za podobně nesmyslný model označil případnou menšinovou vládu koalice SPOLU  (ODS, TOP 09, lidovci).

Michálek: Odstoupil jsem, abych pomohl koalici

Domácí

„Někdy se říká ‚když můžeš, tak musíš'. To je v tento moment i jednoznačný pohled STAN, který považuji za politicky prozíravý a dospělý,” uzavřel vzkaz koaličnímu partnerovi, s nímž hnutí kandidovalo v říjnových volbách.

Do hlasování o ratifikaci koaliční smlouvy se do soboty zapojily již tři čtvrtiny členů Pirátů. Hlasování končí v pondělí večer. K odsouhlasení smlouvy je potřeba, aby se pro ni vyslovilo přes 60 procent hlasujících. Průběžné výsledky nejsou známy.

Anketa

Myslíte si, že Piráti budou součástí nově vznikající vlády?
Ano
38,4 %
Ne
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20796 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám