Hlavní obsah

Cestu z Věstonic do Pavlova možná zase zavřou

Právo, Milan Vojtek

Silnici z Dolních Věstonic do Pavlova na Břeclavsku hrozí opětovné uzavření. Důvodem jsou neodborně provedené úpravy terénu v těsném sousedství sanovaného svahu.

Foto: Milan Vojtek

Nedlouho po sanaci svahu silnice do Pavlova u Dolních Věstonic hrozí její opětovné uzavření.

Článek

Na problém narazili pracovníci údržby silnic a zaregistrovali jej i vodohospodáři. O zásahu do terénu už ví i starostka Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek).

„Taky to tam chodím kontrolovat. Není to dlouho, co je silnice znovu otevřená a svah stabilizovaný. Přesto jakmile přijde větší déšť, jdu se tam raději podívat,“ uvedla starostka.

Svah byl bez závad až do chvíle, kdy majitel pozemku provedl terénní úpravy, aby pod silnicí připravil terasu.

Turisté uvidí u Mikulova polozapomenutý most

Tipy na výlety

„Zemní úpravy byly neodborně provedené, zřejmě se narušila stabilita svahu pod vozovkou. Již jsou v odbagrovaném svahu znatelné trhliny,“ řekla starostka.

Místo zkontrolovali odborníci, kteří o dalším postupu teprve rozhodnou. „Při jednání po prohlídce padla věta, že se silnice zřejmě bude muset znovu uzavřít, než bude jednoznačně zjištěno, jaké měly zásahy vliv,“ řekla. Verdikt bude znám v nejbližších dnech.

Majitel pozemku Ladislav Langr úpravu hájil slovy, že na svém pozemku si může dělat, co chce. Pokud odborníci dojdou k závěru, že ohrozil sjízdnost veřejné komunikace, může však čekat sankci a možná povinnost uhradit náklady na nápravu škod.

Rekultivovanou skládku pokryla nová

Domácí

Svah pod silnicí do Pavlova i nad ní se sesunul při lijácích v polovině září roku 2014. Tři a půl roku místní museli uzavřené místo denně objíždět. Od začátku května letošního roku je vozovka průjezdná bez semaforů.

Vidina nových komplikací starostku děsí. „Skutečně nevím, co mám nyní dělat. Nijak neovlivním výsledek posudku, jsem jen zoufalý člověk, který s vidinou opětovně zavřené silnice nemůže pochopit jednání druhého,“ řekla Rajchlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám