Hlavní obsah

Rekultivovanou skládku pokryla nová

Právo, Milan Vojtek

Nová skládka nad původní, před lety rekultivovanou, vznikla na kraji břeclavské části Charvátská Nová Ves. Lidem vadí, že za údajnými terénními úpravami je ve skutečnosti uložení stovek tun odpadu a suti.

Skládka v BřeclaviVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Navážení na skládku provázejí nesrovnalosti. Plochu bývalé skládky, rekultivované nákladem více než dvaceti milionů korun před patnácti lety, město před čtyřmi lety pronajalo zájmovému spolku Golf Klub Břeclav. Nájemní smlouva s městem zakazuje klubu další pronájem. Proměnu ale začala společnost Newberg, s. r. o., bez právního vztahu k půdě. A taky bez územního rozhodnutí a stavebního povolení. Stanislav Vymazal z nedalekého domu odhaduje, že do lokality navezla již kolem patnácti tisíc tun materiálu.

Lidem dění na skládce vadí mimo jiné proto, že se obávají o vodu ve studnách

„Navážení zeminy před zahájením terénních úprav, tedy její uskladnění předtím, než začne modulace terénu, nevyžaduje žádné povolovací opatření podle stavebního zákona. Žadatele vyzveme k doplnění souhlasu vlastníka pozemku,“ řekla mluvčí města Jana Pelcová. O plánu navezení materiálu jednali s nájemcem už před lety, zavázal se nepoužít jako navážku odpad ze stavební činnosti. Tedy suť a ekologickou zátěž. Klub to dodržel, neboť suť naváží firma Newberg.

Místní uvádějí, že na skládce skončila spousta vytěženého štěrku z kolejí. A hromady stavební suti a odpadu. Sepsali petici. „Oddělení životního prostředí nemá informace o ukládání kontaminovaného materiálu,“ uvedla mluvčí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Stanislava Vymazala hora sutin, balvanů a dalšího nepatřičného materiálu za jeho domem nenechala v klidu.

Na základě petice vyjel na místo místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní). „Zajeli jsme na místo s členy komise životního prostředí a situaci vyhodnotili. Jsem rád, že se skládka mění na něco, co může sloužit lidem. Taky jsem rád, že už tam není, co tam bývalo – živelná skládka, kam si někdo zajel vyvézt stavební suť, ořezané větve a někdy ještě horší věci,“ nenašel prý vady Matuška.

Velký požár na Pardubicku, který hasili unikátní metodou, mohl mít na svědomí žhář

Krimi

Naproti tomu jen fotografie z místa stačily, aby měl jasno jednatel firmy Thermoservis-Transport, s. r. o., Jan Ledvinka. Jejich auta naváží materiál. „Fotografie v mnoha případech neodpovídají ‚stavozemi‘. Nejde o materiál, který by tam naše firma navážela. Receptura stavozemě je pevně dána provozním řádem a rozhodně neodpovídá charakteru toho, co je na fotkách. Nemohu ale vyloučit, že si některý z řidičů zkrátil pracovní dobu a vysypal tam nevhodný náklad, ovšem takové případy pečlivě hlídáme a následně interně pokutujeme,“ uvedl Ledvinka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Materiál na skládce

Kauza skládky přerostla Břeclav. Zabývá se jí Česká inspekce životního prostředí. „Obdrželi jsme dva podněty, byli jsme na místě šetřit a zahájili kontrolu,“ uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Lidem dění na skládce vadí mimo jiné proto, že se obávají o vodu ve studnách. Klub chce kontrolní vrty skládky využít jako zdroj pro závlahy. To může ještě víc zkomplikovat situaci. „Lidé jsou naštvaní. Někteří už docela vážně mluví o odtržení od Břeclavi,“ zmínil Vymazal.

Reklama

Výběr článků

Načítám