Hlavní obsah

Cestování po Evropě: Všechny země jsou oranžové nebo červené

Novinky, Klára Beranová
Praha

Od pondělí budou na tzv. mapě cestovatele označeny minimálně oranžovou barvou takřka všechny evropské země. Výjimkou bude Vatikán. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček to uvedl ve středu na tiskové konferenci.

Článek

„Mapa odráží negativní vývoj situace v Evropě a od pondělí výrazně zčervená. Všechny země s výjimkou Vatikánu budou minimálně oranžové,” uvedl Petříček.

Dosud bylo omezeno nutností absolvování testu na koronavirus nebo nastoupením do karantény pouze přicestování ze Španělska. Národní mapa cestovatele ale nebyla od září aktualizována.

EU se dohodla na covidových semaforech, opatření však jednotná nebudou

Evropa

Oranžovou barvou budou nově označené země, kde je střední míra rizika nákazy. Do této skupiny spadnou státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

Většina Evropy bude červená

Při cestování do České republiky z těchto zemí budou muset předložit negativní test na covid-19 pouze zahraniční pracovníci s výjimkou pendlerů. Ostatní testy potřebovat nebudou.

Od pondělí pak budou nově do této skupiny zemí řazeny Německo, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Švédsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Kypr.

Česko na semaforu zčervenalo. Na nejvyšším stupni jsou další čtyři kraje

Domácí

Vysokou míru rizika nákazy pak budou mít země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny.

„Při cestě zpět do České republiky z těch zemí bude povinné testování. Testovat se budou muset i cizinci z těchto států, kteří přijíždějí do ČR, a to například kvůli turismu,” vysvětlil ministr. Systém pak umožní i krátkodobé cesty bez testu, a to na 12 hodin.

Z Thajska nebo Austrálie bez testů 

Z mimoevropských států se potom může do ČR cestovat bez testů nebo karantény jenom ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Thajska a Austrálie.

Většina okresů na semaforu je nově oranžová

Koronavirus

Data budou aktualizovaná jednou týdně. „Změnu budeme oznamovat v pátek,” nastínil Petříček.

Reklama

Výběr článků

Načítám